Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Voister förklarar

Edge Computing

skyline med massa skyskrapor.jpg

Trodde du att det var i datacentret och molnet allting händer? Inte riktigt. I takt med att molnbaserade tjänster växer sker mer och mer i utkanten av molnet. Voister förklarar edge computing och vad du har att vinna på det.

Vad är edge computing?

Först måste vi börja med att reda ut vad ”kanten” egentligen är. I det här fallet är kanten, eller rättare sagt utkanten, de sensorer och ställdon (en anordning eller komponent som interagerar mekaniskt med något) som bildar molnets gränssnitt mot den fysiska världen. De kan sägas vara datacentrets, således alltså molnets, nervändor som kommunicerar med vår omgivning.

Hur hänger det ihop med molnet?

Molnet har inget egenvärde utan nyttan ligger i att indata kommer in till molnet, bearbetas och blir till någon form av utdata. Någonstans måste indata kunna hämtas för att sedan komma ut från nätet. I till exempel en internet of things-lösning för fastigheter samlar sensorer in data som temperatur, luftfuktighet, syrehalt eller vad det nu må vara för att sedan skickas in till molnet där exempelvis ett automatiskt klimatsystem sedan justerar temperaturen i byggnaden.

Vad är då vinsten med edge computing?

När miljarder olika enheter kopplas upp ökar datamängden i samma omfattning. Det innebär att även de mest utbyggda nätverk riskerar att bandbredden äts upp av den här datan. Edge computing innebär att man flyttar ut beräkningskraft från den centrala molnstrukturen till ”kantnoder” och sensorerna själva för att kunna lösa enkla, rutinmässiga kontextuellt baserade uppgifter. På så vis frigör man processorkraften i den centrala strukturen åt de stora, komplexa uppgifterna som kräver mycket.

Även om molnet i sig inte alltid har en fysisk mittpunkt finns det ändå ett slags logiskt centrum, och om man inte behöver skyffla stora mängder data dit från utkanten sparar man bandbredd vilket i sin tur ger kostnadsbesparingar.

En annan positiv bieffekt är att mer autonomi i utkanten gör sensorerna och ställdonen mindre sårbara för störningar i molnet vilket ger en robusthet till mer komplexa it-miljöer.

Okej, exemplifiera på ett enkelt sätt.

Vi återgår till exemplet med den uppkopplade fastigheten. I det finns ett centralt moln som styr hela inomhusmiljön baserat på den indata som kommer från sensorerna som är utplacerade runt om i byggnaden. Om du lägger på fler sensorer för att mäta till exempel ljusmängd, vibrationer i byggnaden, ljudmiljö, elnätsövervakning, hissdrift och så vidare, får du snart gigantiska dataströmmar som ditt nätverk ska klara av att hantera trafikmässigt såväl som beräkningsmässigt.

Om du exempelvis kan flytta ut styrningen av fläktarna till den sensor som redan sitter i fläktsystemet så att det lilla mikronätverket på egen hand kan justera fläkthastigheten sekundsnabbt, utan att behöva gå genom ditt centrala system, sparar du både datakraft och bandbredd i ditt nätverk. Din sensor kanske också bara behöver skicka in mätdata en gång i minuten för en övergripande bild av klimatet istället för att planlöst mata in data varje sekund som ändå inte behövs för att mäta helheten. Du kommer alltså undan med en sextiondel av din tidigare dataström och kan ändå lösa samma uppgift. Det kan tyckas som att en sådan sensordata är så liten att det nästan blir betydelselöst med dagens supersnabba nätverk, men adderar man tusentals, om inte miljontals, sensorer som konstant överför data förstår man snabbt att alla kan vinna på att optimera sin it-miljö även för edge computing.

21 augusti 2018 Uppdaterad 30 augusti 2019 Reporter Miguel Guerrero voister förklarar Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

skalet på en apelsin i en snurra.jpg

Skala smidigt med IBM

1 apr 2020 digit

Ett smidigt sätt att skala upp och tillgång till en kraftfull AI. IBM:s senaste lagringslösning är anpassad till multicloud och passar alla, oavsett verksamhet och storlek.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

flygplan flyger på blå himmel.jpg (1)

SKL:s guide till molnet

6 nov 2019 säkerhet

För att lättare kunna fatta rätt beslut om molntjänster har SKL tagit fram en vägledning för kommuner och regioner. Guiden omfattar både säkerhetsmässiga och juridiska avvägningar.

satya-nadella.jpg

Azure knappar in

1 nov 2019 digit

Den globala molnmarknaden ökade med 37 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period 2018. Amazon leder fortsatt racet men Microsoft knappar in en aning, enligt analysföretaget Canalys. 

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.