Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Voister förklarar

Drönare

Drönare 960640

Från och med 1 januari 2021 gäller nya drönarregler inom EU, en följd av att de obemannade luftfartygen blir allt vanligare. Vad innebär de nya reglerna, får man flyga överallt och vilka är egentligen användningsområdena? Voister förklarar allt om drönare. 

Drönare kan hjälpa till vid räddningsuppdrag för att till exempel hitta en försvunnen person. Drönare kan snabbt vara på plats vid olyckor eller andra akutinsatser, för att på så sätt förenkla för räddningspersonalen att göra bättre prioriteringar när de väl är på plats. Även vid naturkatastrofer, som till exempel stora bränder, kan drönare också ge bra överblicksbilder.

Det finns exempel från flera delar av världen där drönare levererar medicin i områden med svåråtkomlig terräng. På samma sätt kan drönare hjälpa till att leverera sjukvårdsutrustning och mat.

Drönare används också som stöd av rättsväsendet. Polismyndigheten i Sverige har rätt att, utan tillstånd, bevaka platser med drönare om det finns risk för allvarlig brottslighet och med syftet att förebygga, förhindra eller upptäcka brott. Filmmaterialet får sedan användas i utredningsarbetet och som bevismaterial vid rättegångar.

Vad är en drönare?

En drönare är oftast en synonym för en multirotor, vilket är en flygande radiostyrd farkost med fler än två propellrar. Den vanligaste typen är en quadcopter eller quadrocopter, vilket är en farkost med fyra propellrar. Det finns även drönare med tre, sex och åtta propellrar.

Vad innebär EU:s nya drönarregler?

Från och med 1 januari 2021 gäller nya regler för drönare över 250 gram inom hela EU. Enligt Transportstyrelsen ska de nya reglerna förhoppningsvis förenkla för utvecklingen av drönare och samtidigt öka säkerheten.

Drönare delas in i olika kategorier och de flesta hamnar i den så kallade öppna kategorin. De nya reglerna för drönare i den öppna kategorin omfattas av nedan regler.

  • Krav på kompetens. En drönarpilot behöver skaffa sig drönarkort för att flyga med drönare. Det sker med ett onlinetest utifrån det utbildningsmaterial som är publicerat på transportstyrelsen.se/dronare.
  • Registrering av drönaroperatören, det vill säga personen som ansvarar för flygningen.
  • En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd med en form av märkning. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.
  • Drönare ska vara CE- och C-märkta.

Får man flyga överallt?

Det finns vissa områden i Sverige där flygning är begränsad. För att få flyga över så kallade restriktionsområden, till exempel fängelser, kärnkraftverk, naturområden och militära områden gäller särskilda villkor. På Luftfartsverkets drönarkarta finns alla restriktionsområden utmärkta.

Finns det kritik mot drönarutvecklingen?

Drönare har av USA använts för krigföring i bland annat Iran och Afghanistan. De amerikanska attackerna har kritiserats starkt och bedöms av vissa att vara krigsbrott.

Användningen av drönare blev starkt kritiserat efter att flygplatsen Gatwick i London fick stängas på grund av drönare på landningsbanorna. Liknande händelser har även skett på Arlanda.

Det finns även exempel där drönare använts för att transportera droger mellan kriminella, samt för att ha släppt ned bland annat vapen och mobiltelefoner på fängelseområden.

Cybersäkerhetsföretaget IOActive varnar för att hackade drönare kan komma att attackera medborgare och även att det finns integritetsproblem med att drönare kan fotografera och spela in ljud och video på platser, som annars inte går att nå.

Varför heter det drönare?

Drönare härstammar från det engelska ordet drone. Andra namn för drönare är UAV, Unmanned Aerial Vehicle, UAS, Unmanned Aerial System och RPAS, Remotely Piloted Aircraft System.

Hur ser framtiden ut för drönare?

EU-kommissionen spår att drönarsektorn kommer att sysselsätta drygt 100 000 personer i Europa 2035 och att sektorn då omsätter över 10 miljarder euro per år, varav den största delen sker inom tjänstesektorn.

8 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson Voister förklarar Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

NIS2 Lakemedel
Voister förklarar

NIS2

9 mar 2021 Voister förklarar

Dagens NIS-direktiv ställer krav på alla verksamheter som sysslar med samhällsviktiga tjänster. Men nu har EU-kommissionen föreslagit att direktivet ska uppdateras i det som kallas NIS2 för att bättre anpassas efter dagens säkerhetsbehov. Planen är också att många fler aktörer kommer att beröras och för den som bryter mot direktivet kommer straffet att bli kännbart.

 

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Boston Dynamics Hunden Spok På Sjukhus
video

Robot som sköterska

1 sep 2020 it i vården

En grupp forskare vid MIT har utrustat robothunden Spot med kameror, som mäter en rad olika symptom för till exempel covid-19. Tanken är att den här typen av robotar på sikt ska avlasta vården.

Vård Foi Coronavirus

FOI om covid-attacker

12 aug 2020 säkerhet

FOI:s studie om coronapandemin visar att cyberangreppen har blivit fler och alltmer nischade. Stress och oro gör oss mer sårbara för attacker och det finns stora utmaningar inom vården. 

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.

tjej-hostar.jpg

Hemmatest av corona

19 mar 2020 digit

I rådande coronatider har Region Stockholm lanserat ett test där oroliga medborgare kan göra en självskattning för att se ifall de kan ta hand om sig själva eller behöver komma i kontakt med vården.

sverigeflagga-stetoskop.jpg

Rekordsatsning på ehälsa

7 feb 2020 digit

Regeringen och SKR har tagit fram en ny treårig strategi för Vision e-hälsa 2025 och under 2020 investerar regeringen 430 miljoner i digital utveckling inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst, något som välkomnas av SKR.

sjukhus-kvinna-960640.jpg

It som dödar

15 nov 2019 säkerhet

Dataintrång på sjukhus har en stor inverkan på patientvården och ökar dödligheten, även flera år efter en incident. Det visar en ny undersökning från Vanderbilt University och University of Central Florida.