Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Drönare

Från och med 1 januari 2021 gäller nya drönarregler inom EU, en följd av att de obemannade luftfartygen blir allt vanligare. Vad innebär de nya reglerna, får man flyga överallt och vilka är egentligen användningsområdena? Voister förklarar allt om drönare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 8 september 2020 Voister förklarar

Drönare 960640

Drönare kan hjälpa till vid räddningsuppdrag för att till exempel hitta en försvunnen person. Drönare kan snabbt vara på plats vid olyckor eller andra akutinsatser, för att på så sätt förenkla för räddningspersonalen att göra bättre prioriteringar när de väl är på plats. Även vid naturkatastrofer, som till exempel stora bränder, kan drönare också ge bra överblicksbilder.

Det finns exempel från flera delar av världen där drönare levererar medicin i områden med svåråtkomlig terräng. På samma sätt kan drönare hjälpa till att leverera sjukvårdsutrustning och mat.

Drönare används också som stöd av rättsväsendet. Polismyndigheten i Sverige har rätt att, utan tillstånd, bevaka platser med drönare om det finns risk för allvarlig brottslighet och med syftet att förebygga, förhindra eller upptäcka brott. Filmmaterialet får sedan användas i utredningsarbetet och som bevismaterial vid rättegångar.

Vad är en drönare?

En drönare är oftast en synonym för en multirotor, vilket är en flygande radiostyrd farkost med fler än två propellrar. Den vanligaste typen är en quadcopter eller quadrocopter, vilket är en farkost med fyra propellrar. Det finns även drönare med tre, sex och åtta propellrar.

Vad innebär EU:s nya drönarregler?

Från och med 1 januari 2021 gäller nya regler för drönare över 250 gram inom hela EU. Enligt Transportstyrelsen ska de nya reglerna förhoppningsvis förenkla för utvecklingen av drönare och samtidigt öka säkerheten.

Drönare delas in i olika kategorier och de flesta hamnar i den så kallade öppna kategorin. De nya reglerna för drönare i den öppna kategorin omfattas av nedan regler.

  • Krav på kompetens. En drönarpilot behöver skaffa sig drönarkort för att flyga med drönare. Det sker med ett onlinetest utifrån det utbildningsmaterial som är publicerat på transportstyrelsen.se/dronare.
  • Registrering av drönaroperatören, det vill säga personen som ansvarar för flygningen.
  • En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd med en form av märkning. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.
  • Drönare ska vara CE- och C-märkta.

Får man flyga överallt?

Det finns vissa områden i Sverige där flygning är begränsad. För att få flyga över så kallade restriktionsområden, till exempel fängelser, kärnkraftverk, naturområden och militära områden gäller särskilda villkor. På Luftfartsverkets drönarkarta finns alla restriktionsområden utmärkta.

Finns det kritik mot drönarutvecklingen?

Drönare har av USA använts för krigföring i bland annat Iran och Afghanistan. De amerikanska attackerna har kritiserats starkt och bedöms av vissa att vara krigsbrott.

Användningen av drönare blev starkt kritiserat efter att flygplatsen Gatwick i London fick stängas på grund av drönare på landningsbanorna. Liknande händelser har även skett på Arlanda.

Det finns även exempel där drönare använts för att transportera droger mellan kriminella, samt för att ha släppt ned bland annat vapen och mobiltelefoner på fängelseområden.

Cybersäkerhetsföretaget IOActive varnar för att hackade drönare kan komma att attackera medborgare och även att det finns integritetsproblem med att drönare kan fotografera och spela in ljud och video på platser, som annars inte går att nå.

Varför heter det drönare?

Drönare härstammar från det engelska ordet drone. Andra namn för drönare är UAV, Unmanned Aerial Vehicle, UAS, Unmanned Aerial System och RPAS, Remotely Piloted Aircraft System.

Hur ser framtiden ut för drönare?

EU-kommissionen spår att drönarsektorn kommer att sysselsätta drygt 100 000 personer i Europa 2035 och att sektorn då omsätter över 10 miljarder euro per år, varav den största delen sker inom tjänstesektorn.

Rekommenderad läsning

fyra drönare med paket i luften.jpg

En dos drönare

11 nov 2019 digit

Tre jättar inom USA:s sjuk- och hälsovård undersöker möjligheterna att i samarbete med UPS använda obemannade drönare för effektivare leveranser. Förhoppningen är att kunna distribuera recept till privatpersoner, men också sjukvårdsutrustning och läkemedel till 39 sjukhus.

tvillingbarn ligger och tittar i kameran.jpg

Frisk med digital tvilling

6 aug 2019 it i vården

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för bättre diagnos och behandling. Nu är målet att med digitala tvillingar kunna prova ut den bästa medicinen för varje enskild patient. Forskare vid Linköpings universitet ingår i det internationella samarbetet med modellerna.

cool tant med solglasögon och käpp mot orange bakgrund.jpg

När käppen blir robot

20 aug 2019 digit

En mobil robotkäpp kan hjälpa framförallt äldre med balans- och hållningssvårigheter att ta sig runt på ett säkert sätt. Det hoppas ingenjörerna bakom käppen Canine.

sjukhus-kvinna-960640.jpg

It som dödar

15 nov 2019 säkerhet

Dataintrång på sjukhus har en stor inverkan på patientvården och ökar dödligheten, även flera år efter en incident. Det visar en ny undersökning från Vanderbilt University och University of Central Florida.

tjej-hostar.jpg

Hemmatest av corona

19 mar 2020 digit

I rådande coronatider har Region Stockholm lanserat ett test där oroliga medborgare kan göra en självskattning för att se ifall de kan ta hand om sig själva eller behöver komma i kontakt med vården.

kvinna-myser-i-badet.jpg

Stolen kollar hälsan

26 apr 2019 it i vården

Under tre år har forskare, företagare och studenter från nio olika länder runt Östersjön samarbetat kring innovativa lösningar som förbättrar vardagslivet för regionens åldrande befolkning. Inomhuspromenader och en smart spegel är några av resultaten.

gaming960640.jpg

Gaming mot alzheimer

29 apr 2019 it i vården

Ett specialdesignat mobilspel kan upptäcka personer som ligger i riskzonen för Alzheimers sjukdom. Detta enligt ett nytt forskningsprojekt från University of East Anglia i Norwich.

innovationspris-mot-undernaring.jpg

Sundare med surfplatta

29 maj 2019 it i vården

En innovation med fokus på bättre hälsa hos äldre får bidrag från EU-projektet INCluSilver för att öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser i hemmet. Pengarna fördelas av Livsmedelsakademin.

nalle960640.jpg

Robotnalle bra medicin

27 jun 2019 it i vården

Att mysa med en robotnalle har stor betydelse för välbefinnandet hos barn inlagda på sjukhus. Barnen blir mer aktiva och sociala när de leker med nallen. Det visar en ny studie från MIT.