Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har både hyllats och dissats. Varför svänger valutan så mycket i värde och vilka är riskerna? Voister förklarar hur allt hänger ihop.

Text Miguel Guerrero, Tim Leffler Foto Adobestock 23 januari 2018 voister förklarar

en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg

Bitcoin är en kryptovaluta, en digital valuta som inte har någon fysisk representation. Till skillnad från vanliga valutor finns ingen utfärdande centralbank eller liknande utan transaktionerna är publika och ligger på en distribuerad databas där alla har tillgång till dem. På så vis kan man säkerställa att valutan inte kan manipuleras. Låter det bekant? Inte konstigt då bitcoin är ett exempel på en blockkedja.

Tanken med bitcoin var från början att kunna genomföra anonyma betalningar över internet eftersom det inte finns officiella register över vem som äger bitcoins, men på senare tid har bitcoin fått inslag av mer spekulativ karaktär som valutahandel betraktat vilket gjort att många befarar en bubbla.

Om ingen utfärdar bitcoin, hur skapas de då?

Själva genererandet av bitcoin, där gränsen är satt kodmässigt till 21 miljoner, sker genom att använda datorers beräkningskraft till att lägga till block till bitcoins blockkedja. Det sker genom att ett särskilt kryptografiskt nummer ska lösas enligt en specifik algoritm som är mycket tidsödande. Eftersom fler och fler datorer används justeras hela tiden svårighetsgraden efter den totala beräkningskraften i blockkedjans nätverk. På så vis håller man kontroll över att nya bitcoin genereras regelbundet. Under året kommer man förmodligen att nå upp till nivån där 80 procent av alla bitcoin är skapade.

Vad är problemet med bitcoin?

Bitcoin består av en publik del och en privat nyckel. Som en del olyckliga personer fått uppleva kan därför en datorkrasch där ägarens digitala plånbok försvinner få ödesdigra konsekvenser eftersom det då blir omöjligt att bevisa att man är den rättmätiga ägaren. Många har därför valt att lägga sitt innehav på servrar hos betrodda företag, men även dessa har utsatts för omfattande attacker i syfte att komma över privata nycklar. En sådan attack var den mot Mt. Gox 2011 där 850 000 bitcoins till ett värde av 450 miljoner dollar stals.

Betalar man skatt på bitcoins?

Försäljning av bitcoins ska enligt Skatteverket kapitalvinstbeskattas. Om bitcoin har anskaffats vid flera olika tillfällen ska man beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp.

Vem uppfann bitcoin?

Det finns många myter om bitcoin. En av dem är att Satoshi Nakamoto skulle vara skaparen, eller kanske skaparna av bitcoin.  Vem eller vilka som står bakom den misstänkta pseudonymen är höljt i dunkel och teorierna är många. Vad man vet är att personen eller personerna bakom pseudonymen släppte den ursprungliga mjukvaran i januari 2009. Det innebär att grundaren under tio dagar var ensam om att generera bitcoin. Idag innehåller adressen kopplad till grundaren cirka 1 miljon bitcoin, vilket med dagens värde motsvarar över 19 miljarder dollar, något som i så fall sätter Satoshi Nakamoto på 44:e plats på listan över världens rikaste personer.

Finns det fler kryptovalutor?

Sedan bitcoins lansering har nästan 1400 andra typer av kryptovalutor lanserats. Till exempel fungerar Monero i stort sett som bitcoin men med den skillnaden att även information om var transaktioner har ägt rum byggs in i blockkedjan. Det innebär att den är svår att spåra och därför har seglat upp som kriminellas favorit.

Ett annat exempel är Ethereum som kan användas som valuta, men dess huvudsakliga syfte är att fungera som en plattform att bygga decentraliserade applikationer som exempelvis smarta kontrakt. Eftersom kontrakten körs i blockkedjor finns ingen risk för bedrägeri eller att en tredje part går in och ändrar i kontraktet.  

Rekommenderad läsning

en bitcoin som tittar fram halvt täckt med jord.jpg

Därför överger bovarna bitcoin

4 jan 2018 säkerhet

Kryptovalutan monero är i princip omöjlig att spåra och nu befarar experter att monero blir favoriten bland kriminella. 

halvt bitcoin upplöst till siffror.jpg

Bitcoins plötsliga ras

17 jan 2018 digit

Efter att ha startat januari med fortsatta värderingshöjningar har de stora kryptovalutorna backat kraftigt. Osäkra besked från framförallt asiatiska länders regeringar rörande bitcoins legitimitet som valuta, spås vara anledningen till nedgången.

kvinna-med-linor.jpg

Sex, droger och bitcoin

20 feb 2018 säkerhet

Handeln med kryptovalutor är en av världens största oreglerade marknader. En frihet som bland annat innebär att cirka hälften av alla bitcointransaktioner rör kriminell verksamhet enligt en ny internationell studie.

blockchain-börsen-960640.jpg

Mannen som grundade blockkedjan

18 maj 2018 digit

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan.

girl-sad-combojack-malware-960640.jpg

ComboJack tar dina kryptopengar

9 mar 2018 säkerhet

Den skadliga programvaran ComboJack lurar till sig kryptovaluta. Attackerna börjar med ett spammejl med en pdf-fil.

mikko1.png
video

Jakten på säkerhet

23 apr 2018 säkerhet

I takt med att IoT blir allt vanligare i våra hem krävs regleringar och mer kunskap bland konsumenter för att vi ska hålla oss säkra från cyberattacker. Samtidigt letar säkerhetsföretagen med ljus och lykta efter talanger som kan bygga framtidens AI-försvar.

massa dollarsedlar.jpg

Så funkar Facebooks valuta

22 aug 2019 digit

Facebook ser över möjligheterna att lansera sin egen valuta, Libra. Men en ny forskningsrapport pekar på en mängd regulatoriska hinder för lanseringen. Och den amerikanska kongressen är inte heller positiv till Facebookvalutan.

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

Nigeriatweets från Musk

9 feb 2018 säkerhet

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

monero-mynt.jpg

Kryptonappning sprider malware

13 feb 2018 säkerhet

Mjukvaruprogram som tar över produktionen av en kryptovaluta har blivit den vanligaste formen av malware. Bara förra helgen drabbades över 4000 organisationer av en attack.