Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Vaccinpass med öppen källkod

Vaccinpass, Öppen Källkod, Digg, Skylt På Flygavgångar På En Flygtplats Med Ett Flygplan Som Speglar Sig I Skylten

Öppen källkod kan bli nyckeln till Sveriges vaccinationsbevis som kommer ingå i tjänsten Gröna beviset. Nu hoppas DIGG att ett Hack for Sweden-event kan hjälpa till att hitta lösningar för en svensk e-legitimation.

– I april enades medlemsländerna inom EU om att införa gröna digitala bevis som innehåller tre delar, som förutom delen om vaccinationsbevis, även innehåller bevis om testresultat och tillfrisknande. I dagsläget är EU-förordningen fortfarande under arbete. Vår uppgift blir nu att arbeta för att säkerställa och utveckla infrastrukturen för att möta EU:s krav, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på DIGG.

Gröna beviset

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, fick i februari i uppdrag att med hjälp av Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten utveckla en digital infrastruktur för det digitala vaccinationsbeviset, Gröna beviset.

Lanseringen av tjänsten är beräknad till juni, men för att logga in behöver användaren ha en sorts svensk e-legitimation, och förhoppningen är att får fram lösningar detta under ett Hack for Sweden-event. Dessa lösningar ska vara i öppen källkod och kunna delas globalt.

EU-krav

Det svenska vaccinationsbeviset kommer också att behöva möta de krav som EU ställer in en kommande förordning.

– Det är väldigt roligt att DIGG har fått förtroendet att dels projektleda utvecklingen av ett vaccinationsbevis som kommer att underlätta resande inom EU, dels att hitta lösningar för att inkludera de som exempelvis inte har en svensk e-legitimation och använda Hack for Sweden som verktyg, säger Mats Snäll.

Källa: DIGG

6 maj 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.