Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Microsofts data stannar inom EU

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

– Vi kommer inte längre att behöva flytta våra kunders data utanför EU. Det gäller för alla våra plattformar, som Azure, Microsoft 365 och Dynamics 365. Vi kallar den här planen för EU Data Boundry for the Microsoft Cloud, skriver Brad Smith, president och tidigare chief legal officer på Microsoft, i ett blogginlägg.

Data inom EU

Bakgrunden till Microsofts nya satsning att tillåta sina kunder att hålla all sin data inom EU, är att det finns många olika typer av data, och att välja var dessa data ska ligga någonstans rent geografiskt, har tidigare varit ganska svårt. Olika data är olika känsliga och kan av juridiska skäl således inte skickas kors och tvärs mellan vilka länder som helst.

Alla som använder molntjänster är tvungna att kategorisera all sin data, vilket kan handla om alltifrån biometriska data och annan persondata, till data som uppstår under samtal med Microsofts support.

– Det som denna förändring konkret innebär är att det kommer bli betydligt enklare för både privata och offentliga verksamheter att göra riskanalyser kring sitt data, och det ger en större tydlighet inom vilka jurisdiktioner som persondatat finns, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Dataskyddsombud i diskussion 

Enligt Daniel Akenine har det funnits en stor diskussion inom både Sverige och Europa om så kallade tredjelandsöverföringar, alltså när data lämnar ett land och går in i ett annat.

– Jag har haft många diskussioner med dataskyddsombud och regleringsmyndigheter och det är just ett sätt att kunna göra enkla analyser av var datan finns som efterfrågats mest. Vi tror att detta kommer att underlätta den möjligheten dramatiskt.

GDPR och NIS

De senaste åren har informationssäkerhet blivit en alltmer brännande fråga för företag och offentliga verksamheter, vilket också speglas i juridiken med GDPR, NIS och Schrems II-domen.

Daniel Akenine, Teknikchef Microsoft Sverige

Daniel Akenine, teknikchef, Microsoft Sverige.

Microsoft har redan idag resurser och datacenter i Europa som behandlar data på ett informationssäkert sätt, men nu ska alltså bolaget öka på den kapaciteten, bland annat tack vare att nya datacenter byggs, bland annat utanför Gävle här i Sverige. 

– Den här satsningen innebär ganska stora tekniska förändringar, som blir möjligt delvis tack vare att vi bygger fler datacenter i 13 EU-länder, säger Daniel Akenine.

Ett Privacy Center of Excellence kommer att upprättas i Dublin, dit kunder kan vända sig för att hå hjälp att välja rätt lösningar och bygga in rätt dataskydd i sina molnlösningar.

Förenklingen i datahantering kommer att vara tillgänglig i slutet av nästa år.

6 maj 2021 Uppdaterad 7 maj 2021 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock, Microsoft

Rekommenderad läsning

Msb, Palo Alto Networks, 4 Jasplan Gripen Flyger I Luften
Ett samarbete med Palo Alto Networks

Så skyddar du dig mot attacker

4 jun 2021 digit

MSB kommer med nya säkerhetskrav hur offentliga verksamheter förebygger och tacklar hot. Genom att säkra varje enskild klient med Palo Alto Networks Cortex skapas bättre förutsättningar att följa data och motverka attacker.

Franska Molnet Bleu Lagrar Data Inom Eu

Ny molnlösning lagrar datan inom EU

28 maj 2021 digit

Nu lanseras det franska molnföretaget Bleu, som kommer sälja molntjänster från Microsoft från lokala datacenter. Bleu kan klassas som ett Cloud de Confiance, det vill säga ett pålitligt moln, och därmed användas av franska staten, myndigheter, sjukhus och så vidare. 

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Fertilitetsapp, Gdpr, Bebis Med Mössa Ligger Och Sover På Vita Lakan

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021 säkerhet

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Paraply Skydd Microsoft

Skyddet från Microsoft

15 mar 2021 säkerhet

Microsoft fortsätter att satsa på zero trust och det gäller nu inom många olika delar. Under Ignite presenteras nyheter om lösenordsfria inloggningar, verktyg för hotanalys och ny skanning inifrån och ut.

Personer 960640

GDPR-klagomål i fokus

12 mar 2021 säkerhet

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kommer att ha ett övergripande fokus på GDPR och att utreda klagomål från enskilda personer de kommande två åren. Det står klart efter att myndigheten beslutat om ny tillsynspolicy. 

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Flaggan Målade Lite Coolt

Attacken mot MS mejlserver

9 mar 2021 digit

Upp mot 60 000 organisationer kan ha påverkats av attacken mot Microsofts mejltjänst Exchange. Enligt Microsoft är det den kinesiska hackergruppen Hafnium som ligger bakom attacken och nu pressas president Joe Biden att agera.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Sveriges Flagga Sorg

Försvar mot cyberattacker

18 feb 2021 säkerhet

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet.