Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Vaccinpass i Kivra

Vaccinpass Kivra

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

– Det är glädjande att se att myndigheterna har valt digital brevlåda som primär kanal för detta. När vi tog del av regeringsuppdraget tidigare i år var det tydligt att Kivra kunde vara en del av lösningen. Därför är vi väl förberedda och ser fram emot att göra det här, att se till alla kan få sitt Gröna bevis i Kivra som redan är en samlingsplats för viktiga dokument, säger Anna Bäck, vd på Kivra, Sveriges populäraste digitala brevlåda med över 4,2 miljoner användare.

Efter att man genomfört sin vaccination kommer det gå att begära ut Gröna beviset via en kostnadsfri e-tjänst där identifiering sker med e-legitimation. Beviset kommer att innehålla en QR-kod med all nödvändig information, exempelvis ditt personnummer, vilket vaccin du tagit och vilket datum du tog det. Dessa uppgifter hämtas ifrån Nationella vaccinationsregistret.

När en privatperson begärt ut Gröna beviset skickas det automatiskt ut till den digitala brevlåda som personen är ansluten till, vilket kan vara Kivra, Digimail, eBoks och Min myndighetspost.

Till en början kommer Gröna beviset bekräfta att man är covid-19-vaccinerad. Arbete pågår även för att ett negativt covid-19-test eller ett bevis på att man haft sjukdomen ska ingå.

Den 1 juni ska infrastrukturen kring vaccinationsintygen vara klar, men det är ännu oklart när Gröna beviset kommer att vara tillgängligt.

Källa: Kivra, Ehälsomyndigheten

27 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.