Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Först med vaccinpass

Kina Vaccinpass

Kina blir först i världen med vaccinpass som visar att personen är vaccinerad mot covid-19. Vaccinintyget kommer att distribueras digitalt via sociala medieplattformen WeChat.

Kinas vaccinationsintyg ska göra det lättare att resa, besöka evenemang och restauranger samt andra platser där det finns covid-relaterade restriktioner. På så sätt ska samhället snabbare kunna öppnas upp till ett nytt normalläge. 

EU har lovat att komma med riktlinjer den här månaden för hur ett vaccinpass skulle kunna utformas i unionen. I slutändan är det dock varje EU-land som bestämmer ifall man vill lansera ett sådant och hur det i så fall ska fungera.

I Sverige har regeringen gett Digg uppdraget att säkra infrastrukturen för ett digitalt vaccinationsintyg. Det svenska intyget ska vara tillgängligt i sommar.

Källa: Feber

10 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.