Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital brottskarta

Karta Över Stockholm I Blåa Färger

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.

– Det är Sverigeunikt på sättet man sammanställer och presenterar brottslighetens utbredning från en övergripande, aggregerad regional nivå ner till i praktiken näst intill ner till kvartersnivå, säger moderaten Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Region Stockholm.  

1 364 områden

Den interaktiva brottskartan täcker 1 364 olika områden som färgas mörkare ju fler brott som begås i det området. Det handlar i första hand om så kallade livskvalitetsbrott, det vill säga skadegörelse, fordonsbrott, narkotikabrott, inbrott och annan brottslighet som tenderar att drabba en bred allmänhet.

– Det finns gott om statistik och rapporter, men att samla ihop det på det här viset, framför allt med den här utgångspunkten i livskvalitetsbrott, det har inte gjorts tidigare, säger Kristoffer Tamsons.

Smartare insatser och mer trygghet

Initiativet är inspirerat av hur polisen i New York arbetat med att kartlägga brottslighet i decennier. Bakgrunden till att just Stockholm valt att anamma detta tillvägagångssätt är resultatet av en undersökning av Brottsförebyggande rådet, Brå, som visade att antalet invånarna som känner oro i Stockholmsregionen ökat från 18 procent 2011 till 27 procent.

Förhoppningen är att kartjänsten ska leda till fler lyckosamma insatser från polisen och i förlängningen ett tryggare samhälle, inte minst för de personer som bor i de mest utsatta områdena.

Det tror Magnus Lindgren, före detta polis och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige.

– Alltför ofta tenderar man att använda en grovkalibrig hagelbössa när man ska sätta in åtgärder, och håller tummarna att något ska träffa målet. Men utifrån en sådan här hot spot-analys så kan man allokera resurser till de tider och platser där brotten tenderar att ske. De som har mest att vinna på det här är de som bor i de som är mest utsatta, säger han.

Tjänsten är planerad att lanseras under våren.

Källa: DN

1 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.