Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tesla köper bitcoins

Elon Musk

Elon Musks bolag Tesla har köpt bitcoins till ett värde av drygt 12 miljarder kronor. Nyheten har fått kryptovalutan att slå nya rekord och ett mynt har nu ett värde på strax under 400 000 kronor.

– Jag tror att vi kommer att se en accelerering av bolag som allokerar delar av sina tillgångar i bitcoins nu när Tesla har tagit det första steget, säger Eric Turner, vice-president för market intelligence på kryptovalutaanalysföretaget Messari.

Maximera tillgångar

Den kraftiga värderingsökningen kommer efter att Teslas ägare Elon Musk twittrat positivt om bitcoin och några dagar senare skrev Tesla att bolaget planerar för att maximera tillgångar i bolaget, som inte används i den dagliga verksamheten, genom att investera i kryptovalutan.

Hittills har biltillverkaren köpt bitcoins för 1,5 miljarder dollar och planerar även för att acceptera kryptovalutan som ett betalningsmedel för bolagets produkter.

Allt fler finansiella institutioner har börjat intressera sig för bitcoins, däribland världens största penninghanterare Blackrock som öppnar för investeringar i kryptovalutan.

Fortfarande skepsis

Men som så ofta när bitcoin rusar finns det andra som är skeptiska.

– Tesla tar på sig en stor växlingskursrisk, vilket kanske inte oroar en del investerare, men de mer konservativt lagda kan bli bekymrade, säger Neil Wilson, chief market analyst på Markets.com.

Tidigare har även chefen för den brittiska centralbanken, Andrew Bailey, ställt sig frågande till bitcoins potential som betalningsmedel och har även poängterat dess extrema känslighet på marknaden.

– Jag har svårt att se ett egenvärde för bitcoin, men nu har den ett värde i och med att folk vill ha valutan.

Källa: BBC

9 februari 2021 Uppdaterad 22 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Wikimedia Commons

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.