Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

It för teknikovana

Ansikten Östersnd 960640

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

 De blandade resultaten av våra projekt visar på behovet av mycket förarbete och att känna till slutanvändarens behov, säger Sylvia Mårtensson, projektledare i Östersunds kommun.

Östersunds kommun är en av deltagarna i Vältel 2.0, ett interregionalt projekt mellan Norge och Sverige, som bland annat syftar till att på olika sätt minska det digitala utanförskapet.

Ett av de mer lyckade Vältel-projekten är en digital utbildning via mobiltelefonen till anställda inom LSS, vilket betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Från början var tanken att utbildningen skulle underlätta för nyanställda medarbetare, medarbetare med svenska som andra språk eller personer som har andra svårigheter att ta till sig information på de fysiska utbildningarna som kommunen erbjudit, men det nyttjades av långt fler än så.

– Trots att 75 procent av de som gjorde utbildningen hade arbetat inom LSS i mer än tre år, upplevde de att de lärde sig nya saker under utbildningen.

I ett annat av arbetena har Vältel 2.0 testat digitala möten med anhöriga till personer med demens. Kommunen ville även testa en norsk lösning som kallas No Isolation, som såg lovande ut på pappret.

Om den anhöriga ringer till enheten hos personen med demensdiagnos så tar det tio sekunder innan samtalet går igång automatiskt. Det kan passa bra för personer som är sängliggande eller har en demenssjukdom. Tyvärr var tekniken alldeles för dyr så vi letade vidare.

Ett annat arbete som startade i samband med covid-19 kretsade kring Ipads. I det projektet skulle anhöriga till äldre personer med demens, men som fortfarande bor hemma, kunna få digitalt stöd. Detta eftersom de dagliga verksamheterna stängdes ned. På plattorna togs alla appar bort förutom Facetime så att de anhöriga skulle kunna ringa till personalen för samtal och stöd, men inga anhöriga nappade på erbjudandet.

Vi fick lämna det projektet för tillfället. Vi vet att behovet finns men vi behöver sitta ned tillsammans med slutanvändarna och förklara hur det fungerar och nu i pandemitider blev förarbetet för stressat.

Vi lärde oss att alltid säkerställa behovet och att ha resurserna, samt att ha möjligheten att fysiskt stötta vid införandet av digitala lösningar, även om vi yngre känner att tekniken är enkel och att vi tycker att vi har förberett allt.

Utbildning och psykisk ohälsa

Men Östersund har inte bara fokuserat sitt digitala utvecklingsarbete på personer med teknikovana. Kommunen har under pandemin även testat videomöten med personer med psykisk ohälsa.

Vi lärde oss att alltid säkerställa behovet och att ha resurserna.

Många av dessa personer hade det jobbigt redan innan covid-19, och ville av förklarliga skäl inte få fysisk hjälp under pandemin. Det visade sig att många tyckte det var jätteskönt att inte behöva släppa in folk fysiskt hela tiden, så det löste sig perfekt. Vi såg också stora miljömässiga vinster då personal inte behövde åka lika mycket bil.

Här är ett problem dock den lagliga biten. Östersund fick bara testa Teams som videokanal i projektform, så om lösningen ska bli permanent behöver kommunen investera i en säkrare videolösning, eller att något ändras juridiskt.

 Vi hoppas komma på en tillräckligt säker lösning som alla kan vara nöjda med. Bland de flesta personerna med psykisk ohälsa fanns ingen teknikovana alls utan många vill fortsätta med de digitala mötena även efter pandemin. Så det har varit en win-win-situation.

Och som sagt, för att lyckas med diverse digitaliseringsprojekt är det viktigaste att känna till användarbehovet. Vet inte användaren vad den saknar så kan den inte sakna det, som exempelvis i vårt fall med ipads. Då är det vår uppgift att visa på möjligheterna och förankra lösningarna väl hos slutanvändarna, innan projektet startar eller breddinförs, avslutar Sylvia Mårtensson.

16 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

Google, Kontoret, Tom Kontorsstol Framför Ett Skrivbord I Ett Hem

Google vill ha tillbaka medarbetarna

7 maj 2021 digit

Google-anställda bör vara på kontoret tre dagar i veckan, med start i september i år. Det skriver CEO Sundar Pichai i ett mejl till sina medarbetare. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Vaccinpass Kivra

Vaccinpass i Kivra

27 apr 2021 digit

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

Distansskola 960640

Covid skapar nya skolbehov

27 apr 2021 digit

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en branschrapport från Swedish Edtech Industry. 

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Vgr Covid19

VGR säkrar på distans

23 apr 2021 säkerhet

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.