Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Förälder gör skolplattform

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

– I ren frustration kände jag att något behövde göras, säger Christian Landgren.

Gjorde app under julen

Christian Landgren är förälder och utvecklare och när han tröttnade på att den skolplattform som Stockholms stad använder fungerade dåligt, programmerade han en egen app under julledigheten.

– Med tanke på hur mycket pengar och tid de lagt på det här och hur lätt det var för mig så är det konstigt att de inte åtgärdat det här snabbare, säger Christian Landgren.

Stockholms stad kritiska

Enligt Stockholms stad används skolplattformen av 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger, och finns på ungefär 800 skolor och förskolor. Med tiden har den fått utstå en del kritik, och även om kommunen är positiva till idén med appar som Christian Landgrens, får det också varningsklockor att ringa.

– Det har blivit en tankeställare för oss, men ett sådant här projekt måste göras under kontrollerade former. Vi vet inte vilken information som appen visar. Som vårdnadshavare skulle jag verkligen dra öronen åt mig, säger Hélène Mossberg, biträdande enhetschef, Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Christian Landgren tillbakavisar kritiken om att appen hanterar personuppgifter, och tillägger att appens källkod är öppen och att alla kan gå in och se hur den ser ut. Men Stockholms stad är alltså inte helt positiva till initiativet.

– Jag har svårt att se att vi skulle prioritera att några privatpersoner har skapat en app. Att påverka någonting i plattformen för 400 000 användare kräver väldigt mycket utredningar, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Stockholms stad.

Källa: SVT, Ny Teknik

8 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Samuel Unéus

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.