Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Covid hjälper plattor

Plattor 960640

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Det nya normala kommer att smyga sig på 2021 när pandemirestriktionerna långsamt försvinner. Men vi tror att plattor redan vunnit och kommer vinna över fler bland dem som arbetar eller studerar hemifrån, säger Eric Smith på Strategy Analytics.

Under helåret 2020 såldes över 188 miljoner plattor, 2019 låg siffran på 160 miljoner, enligt en rapport från analysföretaget Strategy Analytics.

Utvecklingen följde med in i slutet av året då det såldes drygt 62 miljoner enheter Q4 2020, vilket är en ökning på 28 procent jämfört med samma period 2019.

Apple är överlägsen etta på marknaden med över 57 miljoner sålda plattor under det föregående året. Med det sitter bolaget på drygt 30 procent av marknadsandelarna. Samsung är tvåa på 31 miljoner, Amazon trea på 17 miljoner, följt av Huawei och Lenovo.

Men leverantörerna måste kämpa hårt framöver, det finns fortfarande en risk att plattor blir förbisedda till förmån för mobiltelefoner eller laptops, säger Eric Smith på Strategy Analytics.

Källa: Strategy Analytics

11 februari 2021 Uppdaterad 12 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.