Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Boom för robotar

Servicerobot

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

Efterfrågan på servicerobotar växte hos både konsumenter och företag under 2020. Det handlar bland annat om robotar som städar hem och kontor samt robotar som sorterar, packar och levererar varor, säger Ken Hyers från Strategy Analytics. 

På företagssidan växte marknaden för servicerobotar som mest under det föregående året, speciellt vad gäller robotar som utför rengöring och desinficering där volymerna ökade med 165 procent. Dessutom ökade försäljningen av servicerobotar inom leverans- och logistik. 

Även konsumenter vände sig mot städrobotar för dammsugning och moppande av golv. Försäljningen ökade även gällande utbildningsrobotar som hjälper barn med skoluppgifter när skolorna var stängda i stora delar av världen.

Vi förväntar oss att utvecklingen kommer att fortsätta under 2021, både hos konsumenter och företag. Exempelvis på diverse lager har företag upptäckt att servicerobotar kan ersätta människor och leda till stora besparingar över tid. Det är en utveckling som kommer att fortsätta även efter pandemin, säger Ken Hyers. 

Källa: Strategy Analytics

26 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.