Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bitcoin som eltjuv

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

– Det ligger i bitcoins natur att konsumera så här mycket elektricitet och det kommer inte att ändras i framtiden, om inte priset på bitcoins sjunker dramatiskt, säger Michel Rauchs, forskare på The Cambridge Center for Alternative Finance.

120 terawattimmar/år

Michel Rauchs och hans forskarkollegor har utvecklat ett verktyg som uppskattar hur mycket el det går åt för att skapa nya bitcoins och har kommit fram till att det i dagsläget går åt drygt 120 terawattimmar årligen, vilket motsvarar nästan Norges energiförbrukning under ett år.

Anledningen till att det är så energikrävande är att det krävs oerhörda mängder datorkraft för att räkna ut den blockkedjenyckel som behövs när en bitcointransaktionen ska genomföras. Den som hittar nyckeln genom så kallade mining eller farmning, kan ibland bli belönad med en del av en bitcoin, vilket i dagsläget gör det till en lukrativ verksamhet när en bitcoin värderas till nästan 50 000 dollar.

Musk ifrågasätts

I förra veckan investerade Elon Musks bolag Tesla 1,5 miljarder dollar i bitcoins. Men eftersom en stor del av bitcoins produceras av energi som kommer från kolkraftverk, ifrågasätts nu entreprenören, eftersom Tesla-bilarna ska representera en hållbar bilindustri.

– Tesla fick 1,5 miljarder dollar i klimatsubventioner under 2020 och nu spenderas pengarna på bitcoins, därför tycker jag att subventionerna borde undersökas. Elon Musk har kastat bort mycket av Teslas arbete genom att främja dessa energikrävande transaktioner, säger David Gerard, författare till boken Attack of the 50 Foot Blockchain.

För att komma åt miljöproblemet föreslår David Gerard en koldioxidskatt på kryptovalutorna.

Källa. BBC

 

15 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.