Ja till biometri

Fingeravtryck 960640

Över hälften av alla svenskar är positivt inställda till att nyttja biometrisk data vid känsliga inloggningar, till exempel till sin bank. Att logga in med fingeravtrycksläsare är mer populärt jämfört med att använda ansikts- och röstigenkänning. 

Vi rör oss mot en ny era där biometrisk data kommer ta över mer och mer från traditionella inloggningsmetoder som lösenord. Undersökningsresultatet visar att de flesta svenskarna är positiva till en sådan utveckling, och det ger goda förutsättningar för Sverige att ligga i framkant när det gäller säkerhet, säger Sarah Rutherford, Fico.

Hela 56 procent ställer sig positiva till att banker använder biometrisk data vid inloggningar, 4 av 10 tycker att det är okej så länge man förstår anledningen till användningen. 12 procent ogillar att banker använder biometrisk data men känner sig tvingade att hänga på i utvecklingen, medan 16 procent inte alls vill att biometrisk data används.

Undersökningsresultatet visar också att yngre svenskar är något mer positiva än äldre till att använda biometrisk data vid inloggning. Därför är det viktigt att ny biometrisk teknik introduceras på ett sätt så att det blir lätt för alla, även äldre, att förstå hur den ska användas och vilka fördelar den ger.

44 procent föredrar fingeravtrycksläsare i mobilen, 23 procent väljer helst ansiktsigenkänning men endast 9 procent tycker mest om röstigenkänning.

Vi lever i en tid där både samhälle och teknik utvecklas snabbt. Därför är det naturligt att vi känner trygghet i teknik som vi är mer vana vid, exempelvis fingeravtrycksläsaren som finns på allt fler mobiler, och detta är viktigt för banker och andra aktörer som hanterar känslig information att ta hänsyn till.

Storskaliga intrång och handel med personlig data på ljusskygga delar av internet har gjort det ännu viktigare att uppmuntra användning av säkrare biometriska metoder, även om det kan upplevas obekant av kunderna, säger Sarah Rutherford.

Källa: Fico

1 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng