Ny polisgranskning

polisbil960640.jpg

Polisen har skickat ut felaktiga utdrag ur sitt belastningsregister. Nu ska Datainspektionen reda ut händelsen och se över vilka åtgärder som myndigheten tagit. 

– Det här är en allvarlig incident eftersom det rör uppgifter om lagöverträdelser. Det är viktigt att polisen har vidtagit de åtgärder som behövs för att minimera riskerna med det som hänt och för att förhindra att felet uppstår igen, säger Linda Olander, jurist på Datainspektionen och personen som leder granskningen.

Personer som får anställning på exempelvis förskolor, grundskolor och fritidshem behöver visa upp ett utdrag från belastningsregistret för arbetsgivaren.

Polisen har mellan 19 november 2019 och 13 januari 2020 skickat 450 utdrag ur belastningsregistret till enskilda personer som innehållit antingen för få eller för många uppgifter. Att de skickats ut felaktigt ska vara en följd av att polisen bytt it-plattform.

Polisen har nu anmält händelsen som en personuppgiftsincident till Datainspektionen, som i sin tur ska sätta igång en granskning av vad som gått fel och vilka åtgärder myndigheten vidtagit. 

Alla personer som är berörda av händelsen har underrättats, meddelar polisen.

Källa: Datainspektionen

26 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng