Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Lyssna in skyddet

Utvecklingen inom it-säkerhet går snabbt och att omge sig av kompetenta personer och lyssna på experter är två centrala delar för all verksamhet Det menar Pierre Pilstål, CIO, Plockmatic Group.

– Säkerhet har ju förändrats över tiden och det blir allt svårare. Det kräver både bra människor som ser över säkerheten tillsammans med system men samtidigt inte ska hindra oss från att göra vårt vanliga vardagliga arbete. Förr slog du upp i en bok för att hitta lösningen om ett problem inträffade. Idag handlar det nästan om marginaler på sekunder som kan avgöra om ett företag klarar sig eller inte. Det har förändrats otroligt mycket de sista tio åren, säger Pierre Pilstål, CIO Plockmatic Group.

Vad har det inneburit för dig?

– Förr i tiden hade ett företag en it-avdelning som var ganska lokal, monoton och intern. Nu bestämmer styrelsen mycket kring it, och verksamheter ställer krav på en fungerande it tjugofyra timmar om dygnet. Folk gillar dessutom att trycka och knappa på allt möjligt och mitt ansvar är att se till att vi inte råkar illa ut. GDPR har hjälpt oss mycket men jobbar samtidigt lite emot oss, men älskas av många. Det är intressant och det förändras.

Hur arbetar du i ljuset av det?

– Man kan ju inte lära sig allt. Som chef försöker man arbeta övergripande och anställa rätt personer som arbetar med dig, samtidigt som du måste ha bra leverantörer och distributörer som ger rätt kunskap till dig när du behöver det och som du kan vända dig till med frågor som du får bra svar på. På så sätt utvecklas du. Det är svårt att hinna med i dagens ständiga förändringar. Därför är det jätteviktigt att ha en bra leverantör.

Plockmatic

Plockmatic är ett bolag inom tillverkningsindustrin som sluthanterar och förädlar papper. Bolaget har 250 anställda och finns i sex länder.

Vad lära dig av andra branscher?

– Man har ju vänner och bekanta som är både chefer och it-anställda så självklart. Alla branscher har ju i stort sett samma hot. En bank kanske har högre krav på sig än oss som tillverkningsindustri, men vi har närmat oss samma typ av säkerhet och lägger mycket energi på säkerhet. Man vill ha det 100 procent säkert och vill inte ha intrång över huvud taget. Transparenskraven som kommer med GDPR ställer otroliga krav på oss som it-avdelning.

Hur vinner vi mot hackarna?

– Det handlar väl om att försöka, tror jag. Är det någon som verkligen vill någonting kommer de in i dagens läge. Det gäller därför att arbeta så gott det går. En självklarhet är att satsa på det senaste och följa med i trenderna. Man kommer ganska långt om man följer de som vet. Generellt tror jag att det i it-Sverige börjar komma fram att leverantörerna är de som hjälper till mycket och som sitter med kunskapen och som hjälper oss företag att komma framåt.

27 februari 2020 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Fertilitetsapp, Gdpr, Bebis Med Mössa Ligger Och Sover På Vita Lakan

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021 säkerhet

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Personer 960640

GDPR-klagomål i fokus

12 mar 2021 säkerhet

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kommer att ha ett övergripande fokus på GDPR och att utreda klagomål från enskilda personer de kommande två åren. Det står klart efter att myndigheten beslutat om ny tillsynspolicy. 

Gdpr Vård

GDPR-böter i vården

4 dec 2020 säkerhet

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

H&M Foto 960640

Bot för medarbetardata

6 okt 2020 säkerhet

Insamling av känslig data om anställda i ett servicecenter i Tyskland har lett till gdpr-böter för H&M som nu ska betala motsvarande 367 miljoner kronor. Bolaget kommer även att ersätta de medarbetare som berörs.

Gdpr Hjalp Hund

Hjälp med GDPR

9 sep 2020 säkerhet

GDPR gör skillnad på personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden. Därför har Datainspektionen varit med och tagit fram en vägledning som ska klarlägga gränsdragningen mellan rollerna och ge klarhet i vilka följderna blir när man har någon av dem. 

Eu Flagga Gdpr 960640

620 mkr i böter

28 aug 2020 säkerhet

Sedan gdpr trädde i kraft 2018 har det delats ut böter på drygt 620 miljoner kronor. Italien har dömt överlägset högst belopp, närmare bestämt 470 miljoner och tvåa på listan är Sverige.

Godis Veritas Data
video
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Säker data med Veritas

26 jun 2020 säkerhet

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.