Stockholm får AI-nod

gamlastan-hus.jpg

AI innovation of Sweden sjösätter Stockholms första AI-nod. Lanseringen ska påskynda AI-användningen för både nya och etablerade företag i huvudstaden. 

– Stockholm och Sverige ska vara världsledande i att använda digitaliseringens möjligheter. Genom etableringen med AI-noden i Stockholmsregionen stärks Stockholms möjligheter att utveckla konkurrenskraft och välfärd. Jag vill sammanföra forskning med offentlig och privat sektor för att stärka testbäddar och miljöer för utveckling av AI. Stockholm må vara litet i en internationell jämförelse, men vi ska ändå tillhöra den digitala världseliten, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i Stockholms stad.

Noden ska stärka Sveriges konkurrenskraft och bli ett nav för smartare lösningar för medborgarna i Stockholm. Fem personer kommer att verka för att bland annat samla upp stadens AI-företag och starta nya företag.

 AI är en fantastisk möjlighet för regionen och våra invånare. Implementerat på rätt sätt kan det förbättra våra sätt att arbeta och AI kan rädda liv såväl som onödigt lidande. Jag ser fram emot ännu tätare samarbete så att vi kan lära oss att på bästa sätt nyttja den stora potentialen med AI men också diskutera och lösa frågor om etik, integritet och säkerhet, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.

Sedan tidigare finns liknande noder i Malmö och Göteborg. Satsningen finansieras av Vinnova.

Källa: Stockholms stad

29 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng