Nytt privat 5G-nät

gnistor flyger när en cylinder snurrar mot annat metallobjekt.jpg

Telekombolaget Tre erbjuder tillsammans med Combitech en ny tjänst för det kommande 5G-nätet. Bakgrunden är det ökade trycket på digitaliseringen i svensk industri.

– Vi vet genom våra samarbeten och dialoger med svenska industriföretag att det finns ett stort behov av modern mobilradioteknik och enskilda nät. Vi är glada att nu kunna erbjuda Sveriges första helhetstjänst för privata mobila nätverk, säger Hans Torin, vd Combitech, som är tjänsteleverantören av det nya erbjudandet. 

Privat 5G

Det är en tjänst inom Private Networks, som de båda bolagen nu har tagit fram där det ingår mobilsystem, frekvensutrymme, installation och drift. Ett sådant här privat 5G-nät kan komma att fungera som nästa generations LAN, Local Area Network. Fördelen blir att de är betydligt kraftfullare, med högre kapacitet vilket gör att det kan hantera en tillförlitlig radiokommunikation med hög kapacitet som hanterar mobilitet och positionering.

I och med samarbetet slipper de som är intresserade av lösningen att vända sig till tre olika aktörer, det vill säga en telekomleverantör för hård- och mjukvara, en teleoperatör för frekvenser samt en partner för drift och underhåll av systemet. 

– Vi ser ett starkt intresse av 4G och 5G från industrin. Det här är ett mycket bra sätt att samarbeta där vi är experter på telekom och industrin har god kunskap om vad som kan optimeras, effektiviseras och utvecklas, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre Sverige.

Källa: Combitech

13 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng