Hyllad internetdoldis

internetdoldis.jpg

Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder är Årets trygghetsambassadör. Som en av Sveriges ledande it-experter ingår hon i regeringens Digitaliseringsråd och är en av sju nyckelbärare till internet.

– Jag känner mig mycket stolt och hedrad av att få motta utmärkelsen Årets trygghetsambassadör, i synnerhet när jag ser vilka som fått ta emot den tidigare. Som den internetkramare jag är försöker jag bidra till att skapa kunniga och informerade användare, och jag ser utmärkelsen som ett kvitto på att jag och mina kollegor på Internetstiftelsen bidrar till att alla ska vilja, våga och kunna använda Internet, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, och mottagare av utmärkelsen Årets trygghetsambassadör.

Tunga utmärkelser

Internetpionjären Anne-Marie Eklund Löwinder har bland annat mottagit Svenskt Näringslivs Säkerhetsstipendium och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj. Sedan i juli ingår hon även i regeringens Digitaliseringsråd.

Anne-Marie Eklund Löwinder är sedan nästan tio år en av världens sju nyckelbärare, eller kryptoofficerare, till internet. Minst tre kryptonyckelbärare behöver delta vid de två årliga uppdateringarna som görs i Culpepper, utanför Washington D.C.

AnneMarieEklundLowinder960640.jpg

Anne-Marie Eklund Löwinder.

Leif GW Persson

Bakom priset Årets trygghetsambassadör ligger tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle, Snos, och tidningen securityuser.com och det tilldelas en person som har arbetat för att lyfta trygghetsfrågor i samhället.

Bland tidigare mottagare av utmärkelsen Årets trygghetsambassadör återfinns bland annat kriminologen Leif G.W. Persson, SSF Stöldskyddsföreningens tidigare vd Annika Brändström, och Sveriges justitie- och migrationsminister Morgon Johansson.

Ovärderlig resurs

Så här lyder motiveringen till utmärkelsen Årets trygghetsambassadör:

”Som en av sju innehavare till internets rotnyckel och som invald i Internet Hall of Fame är Anne-Marie Eklund Löwinder inte bara en av Sveriges främsta it-säkerhetsexperter utan också en av säkerhetsvärldens riktiga tungviktare.

Med sitt balanserade lugn och sin saklighet är Anne-Marie Eklund Löwinder också en folkbildare som år efter år bidrar till ökad förståelse för riskerna på nätet och till ökad kunskap om hur man kan skydda sig mot hoten.

I en tid där digitalisering blir allt mer omfattande och där behoven av kunskap om nätrelaterade risker ökar är Anne-Marie Eklund Löwinder en trygg röst.

Med sin kompetens och tillgänglighet är hon en ovärderlig resurs för såväl privatpersoner, företag som samhället i stort. Därför är Anne-Marie Eklund Löwinder en utomordentligt välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets trygghetsambassadör 2019”.

 Källa: Internetstiftelsen

20 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock, Internetstiftelsen

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng