Huawei tryggar avtal

kinesiska flaggan.jpg

Huaweis vara eller icke vara i Europa och USA i samband med 5G-utbyggnad diskuteras frekvent. Det kinesiska företaget öppnar nu för att i avtal garantera att det inte finns några säkerhetsluckor i bolagets utrustning. 

– Det är tydligt att USA:s regering sätter hård press på amerikanska allierade att hålla Huawei utanför vissa nätverk, trots att regeringen inte har kunnat presentera några bevis, säger Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA.

Utbyggnaden av 5G-nätet är i full gång och två frågor som genomsyrar arbetet är eventuella säkerhetshål och potentiellt utlandsspionage. Vad gäller Huawei så oroar sig bolaget över att Kinas underrättelselag, som kräver att kinesiska företag och privatpersoner ska ge underrättelsetjänsten information, ska leda till att företaget bygger in säkerhetsluckor i sin 5G-utrustning.

Svartlistat

Mobiljätten har sedan tidigare svartlistats i USA och i Tyskland har utrikesminister Heiko Maas uttalat sig tveksamt huruvida Huawei ska få delta i 5G-utbyggnaden i landet.

– Även om den kinesiska staten skulle fråga så sitter Huawei inte på någon data om mobilkunder och det finns inga bakdörrar, säger Andy Purdy.

Extra tillit

Trots detta kan det vara nyttigt med ett juridiskt bindande avtal om att bakdörrar aldrig får finnas, menar Huaweis vd Ren Zhengfei, och meddelar att han kan tänka sig ett sådant med Tyskland, samtidigt som säkerhetschef Andy Purdy menar att ett liknande avtal kan vara aktuellt även med Sverige.

– Det blir en extra försäkring för kunder och regeringar att det finns ett skriftligt avtal om konsekvenser om den sortens beteende någonsin skulle ske. Det ger en extra nivå av tillit, säger Andy Purdy.

Källa: Sveriges Radio

12 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Mostphotos

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng