Branschkod för AI

sverige-etisk-ai.jpg

IT- och Telekomföretagen har tillsammans med åtta företag lämnat över en branschkod för ansvarsfull AI till näringsminister Ibrahim Baylan. Koden har tre principer: ett mänskligt och hållbart samhälle, förståelse och inkludering samt förtroende. 

– Vi inom branschen måste tillsammans ta ansvar för hur AI används. Som branschrepresentanter är vi bäst lämpade att lösa frågan. Oetisk eller olaglig användning måste motverkas, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, på organisationen IT- och Telekomföretagen.

Lars Lundberg, ansvarig för branschkoden och näringspolitisk expert på IT- och Telekomföretagen, menar att de nya etiska riktlinjerna ska stödja anställda i det dagliga arbetet, och de ska göra det lätt att göra rätt.

– Branschkoden ger svar på hur ett företag eller en organisation förväntas uppträda och agera när de konstruerar, inför och förvaltar system och tjänster som bygger på AI, säger han.

Dags att växla upp

Åsa Zetterberg menar att Sverige behöver lägga in en ny växel i användningen av AI, både inom privat och offentlig sektor.

– Vi har helt enkelt inte råd att gå miste om de stora positiva samhällseffekter som AI kan erbjuda och som kan innebära stora förbättringar för människors livskvalitet och hälsa, säger hon.

Koden kommer att revideras varje år och de inblandade företagen är Avanade, CGI, Ericsson, EQT Partners, Microsoft, Norna, Tendium och Tieto.

Källa: IT- och Telekomföretagen

20 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng