Stora avfallsdagen

elkabel.jpg

Den 14 oktober hålls för andra gången E-waste Day, som syftar till att minska mängden elavfall i världen. Elavfall är just nu världens snabbast växande avfall.

– Det finns inte en stor lösning på det här problemet. Det handlar om att ta många, små steg i rätt riktning. I TCO Certified, generation 8 begränsas användningen av skadliga ämnen i it-produkter så att materialen kan återvinnas när produkten nått sin fulla livslängd, säger Andreas Rehn, Development Manager på TCO Development, organisationen bakom TCO Certified.

Växer mest i världen

Över 100 organisationer från 44 länder finns representerade och vill uppmuntra till återvinning av elavfall. Vi människor skapar över 50 miljoner ton elavfall varje år. Ofta blandas elavfallet upp med hushållssopor och många länder har ingen infrastruktur på plats för att ta hand om allt elavfall, där bara 20 procent av det återvanns 2016.

Elavfall är världens snabbast växande avfall och innehåller ofta mycket återvinningsbart material. Inte sällan utvinns det på egen hand av vuxna och ibland barn i utvecklingsländer, som bland annat sänker ner det i syra, helt utan skyddsutrustning.

Skärpta krav

TCO Certified vill därför skärpa kraven så att livcykelhanteringen tas i beaktning i större utsträckning, och att produkterna designas för ett långt liv och går att uppgradera, reparera, återbruka och återvinna.

E-waste Day

Syftet med International E-waste Day är att uppmuntra konsumenter att lämna sitt elavfall till återvinning. Bakom initiativet står WEE Forum, en Europeisk organisation för insamling och återvinning av elektroniskt avfall, samt mer än 100 medlemmar och externa intressenter.

– Det finns också krav på att viktiga reservdelar finns tillgängliga och att batterier är utbytbara så att vi inte behöver kassera produkter bara för att batteriet har förlorat sin kapacitet.

Källa: TCO Certified

14 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng