Förpacka smart

massa kartonger mot rosa bakgrund.jpg

Förpackningar används för att transportera, förvara och bevara mat, medicin och andra konsumentprodukter. Med datorsimuleringar har tillverkarna helt nya möjligheter att producera smartare förpackningar till lägre kostnad. Det visar forskning vid Blekinge tekniska högskola.

För att utveckla nya paketöppningstekniker behövs prototyper och fysiska tester. Med hjälp av så kallade finita elementsimuleringar, FE-simuleringar, kan designprocessen bli snabbare och mer robust.

Rätt beslut tidigt

Datorsimuleringarna gör att tillverkarna kan ta rätt beslut tidigt i utvecklingsprocessen, och ta fram tåligare och mer hållbara förpackningar till lägre kostnader. Producenten får med hjälp av simuleringarna även en större förståelse för hela designprocessen.

Simuleringsmetoden innebär att med hjälp av en datormodell återskapa vad som händer i verkligheten. På så sätt blir det möjligt att se hur förpackningen är att öppna, var det eventuellt uppstår sprickor samt vilket material som håller bäst.

Bilindustrin

FE-simulering är ett kraftfullt virtuellt verktyg för material-, produkt- och processutveckling. Shafiqul Islam, forskare inom maskinteknik vid Blekinge tekniska högskola, BTH, har studerat hur finita elementsimuleringar kan leda till livsmedelsförpackningar som är lättare att öppna, samt förpackningar som är mer tåliga och hållbara.

Shafiqul Islams forskningsresultat går att tillämpa både inom livsmedels- och inom bilindustrin.

Källa: BTH

14 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng