AI dömer VM

en gymnastkille på barr.jpg

För att bedömningen ska bli så rättvis som möjligt har domarna vid årets gymnastik-VM tagit hjälp av 3D-sensorer och AI. Lite längre fram kan systemet minska risken för skador under träning.

– Vi måste alltid ha gymnasterna i åtanke. De dedikerar hela sin ungdom till sporten och vi kan inte acceptera att alla de åren av drömmar och hårt arbete blir förstörda av en enda felbedömning. Teknologin som Fujitsu har utvecklat är ett stort tekniskt framsteg som kommer öka förtroendet för bedömningarna, säger Morinari Watanabe, president på FIG, International Federation of Gymnastics.

Under oktobers gymnastik-VM i tyska Stuttgart gör den första AI-domaren sin entré på arenan. VM blir därmed den första officiella gymnastiktävling där mänskliga domare assisteras av systemet. AI-domaren är ett resultat av två års samarbete mellan FIG och Fujitsu, och systemet har testats vid gymnastik-världscuptävlingar i Tokyo innan det fick grönt ljus för VM.

Mänskliga ögat

Målet att skapa ett rättvist och korrekt bedömningssystem för gymnastiktävlingar. Systemet kommer hjälpa domare att göra en korrekt bedömning av en prestation och därmed minska risken för favorisering eller andra mänskliga felbedömningar.

Med hjälp av 3D-sensorer omvandlar lösningen varje gymnasts rörelse till figurer. Det skapar en tydlig och objektiv helhetsbild av gymnastens prestation i realtid med möjlighet att mäta exempelvis en rörelses vinkel ännu mer exakt än med det mänskliga ögat.

ai-domare.jpg

När AI blev gymnastikdomare.

Det finns också planer på att utveckla systemet för att använda i utbildningssyfte, till exempel för att stärka gymnasters rörelser och på så sätt minska risken för skador inom sporten.

Källa: Fujitsu

 

 

14 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, fujitsu

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng