AI för apor

en porträtt bild av en schimpans.jpg

Forskare har kartlagt schimpanser och deras liv i det vilda i decennier. Nu finns en ny AI-mjukvara som känner igen och håller koll på människoaporna. 

– När många av världens ekosystem är under hot och med en upptrappad biodiversifieringskris, är möjligheten att observera olika arter och populationer med automatiska system avgörande i både miljövårds- och forskningssyfte, säger Dan Schofield, forskare vid Oxford University’s Primate Models Lab, School of Anthropology och medförfattare till artikeln i Science Advances.

AI-mjukvaran kommer innebära stora tidsbesparingar, eftersom den kan scanna igenom mängder av övervakningsvideor, som följer schimpansernas liv. AI:n har tränats på över 10 miljoner bilder tagna på vilda schimpanser i Guinea i västra Afrika.

Igenkänningsmjukvaran är den första i sitt slag som känner igen individer i olika positioner och som fungerar även i dunkelt ljus.

– Tillgången till det här stora videoarkivet har gjort att vi kan  använda de allra senaste verktygen inom djupa neurala nätverk för att träna modeller på en skala som inte var möjligt tidigare. Tack vare det har vi kunnat träna på råmaterial, utan särskilt mycket mänsklig inblandning, säger Arsha Nagrani, forskare vid Department of Engineering Science, University of Oxford och medförfattare till artikeln.

Tekniken är i nuläget utvecklat för just schimpanser, men det finns stor potential att utveckla den för andra arter.

– All vår mjukvara finns som öppen källkod, som forskare kan använda sig av. Vi hoppas att det här ska hjälpa forskare att hantera data med just de djur som de studerar. Som dataforskare med fokus på vision är det extremt tillfredsställande att se hur dessa metoder kan komma till användning för att lösa riktiga och utmanande biodiversitetsproblem, säger Arsha Nagrani.

Källa: University of Oxford

10 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng