Robot städar silo

fyra silos.jpg

Att rengöra spannmålssilor är både tungt och riskabelt för hälsan men viktigt för livsmedelshygienen. Nu kan lösningen vara nära i form av en städrobot som når överallt och inte störs av damm eller mögelsporer.

– Det finns ett ökat samhällsbehov för att människor ska slippa utsättas för den riskabla miljön, säger Kinan Dandan, doktorand vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem vid Örebro universitet.

Arbetsförhållanden vid rengöring och sanering av spannmålssilon är ofta extrema och kräver täta kläder, hjälmar, andningsskydd och öronskydd. Silon ska rengöras ofta och alltid efter att den är helt tömd enligt EU-regler för hygien och livsmedelskvalitet.

Stora utrymmen

I sin avhandling presenterar Kinan Dandan städroboten Siro. Hopfällbar och med flera rengöringsarmar kan den liknas vid ett paraply.

– Robotens huvudfunktioner är att bära rengöringsverktygen som är luftstrålar och stabilisera dessa under arbetsprocessen. Den är vikbar för att kunna passera den smala öppningen till silon på taket och kan vecklas ut för att kunna städa i ett stort utrymme.

Klättrar på väggarna

Robotens krypande rörelser efter väggar och rotationen av rengöringsverktygen når hela ytan i silon som behöver städas. Städroboten kontrolleras av två olika system, ett finns på själva roboten och det andra på en stödenhet utanför silon.

Än så länge fungerar roboten Siro inuti cylindriska utrymmen med en diameter mellan fem och åtta meter. Nästa steg är att testa och utvärdera den i en fullskalig prototyp.

Källa: Örebro universitet

3 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng