PTS nya uppdrag

gammal-telefon.jpg

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppdraget att stödja och följa implementeringen av IPv6, det vill säga internetprotokoll version sex. Arbetet ska ske genom insatser riktade till myndigheter, kommuner och regioner.

– Det offentliga måste öka användandet av IPv6. Det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv och det är nödvändigt för att säkerställa att internetadresserna räcker till, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

IPv6

Internetprotokoll version sex (IPv6) är den senaste versionen av protokoll som låter internetansluten utrustning kommunicera med varandra. IPv6 kommer att ersätta det tidigare protokollet IPv4. 

IPv6 har utvecklats därför att antalet möjliga adresser i IPv4 inte är tillräckligt. IPv4 har med sin 32-bitars adresslängd drygt fyra miljarder möjliga adresser, vilket inte räcker till en adress till varje invånare på jorden. Det är här som Internetprotokoll version sex kommer in i bilden genom att använda 128 bitar långa adresser istället.

PTS ska erbjuda en uppdaterad vägledning som ska stödja offentlig sektor vid införandet av internetprotokoll version sex. De ska också bidra med information för att främja implementeringen.

Arbetet ska sedan redovisas på en webbsida där det kommer kartläggas hur implementationen av IPv6 i det fasta nätet fortlöper.

En delredovisning ska lämnas 1 februari 2020 och slutredovisningen 1 mars 2021.

Källa: Infrastrukturdepartementet

18 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng