Guldlänken för öppen data

odis-vinner-guldlanken.jpg

Projektet ÖdiS uppmärksammas med Guldlänken 2019 för sitt arbete med ökad användning av öppen data för för innovation och verksamhetsutveckling i den offentliga sektorn. ÖdiS är ett gemensamt projekt mellan alla 26 Stockholmskommuner.

– Vi är väldigt glada över att ha vunnit Guldlänken och det betyder mycket att just samverkan var ett av nyckelorden i prismotiveringen. Priset är ett erkännande till alla kommuner i Stockholmsregionen som deltar i arbetet, säger Beatrice Sablone, som tillsammans med August Wadström, är projektledare för Ökad användning av öppna data i Stockholmsregionen, ÖdiS.

Projektet ÖdiS är en del av programmet Smart Stad som drivs av Stockholm Stad i samverkan med StorSthlm och dess 26 medlemskommuner. Projektet finansieras delvis även av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

500 företag

Genom gemensamma standarder, plattformar och samverkan ska 500 företag kunna använda offentlig öppen data till nytta för både medborgare, offentlig sektor och företag. ÖdiS arbete med att identifiera, publicera och förvalta kommuners öppna data systematiskt och kontinuerligt, med hjälp av rätt processer och verktyg skapar även transparens i offentlig sektor och ökar förutsättningar för innovation och verksamhetsutveckling.

Motivering

Projektet ÖdiS, Öppna data i Stockholmsregionen, är ett gott exempel på hur vi kan utveckla en smartare välfärd, som innefattar nya arbetssätt och beteenden med stöd av ny teknik. ÖdiS har med hjälp av digitaliseringens möjligheter och med ett arbetssätt som utgår från efterfrågan och behov öppnat upp offentlig data.

De får vidare utmärkelsen för dess omfattande samverkan i en stor geografisk region där kommunförbundets medlemmar, invånare och näringsliv arbetat tillsammans.

ÖdiS har ett prisvärt helhetsperspektiv med både regionalt och nationellt fokus som gör att lösningar och lärdomar kan spridas vidare samt ett inspirerande innovativt angreppssätt i hur projektet ska leda till användning av öppna data för ökad tillväxt i hela Stockholmsområdet.

ÖdiS är ett projekt som går före, som visar och bevisar kraften i att ha mod, behovet av färdledande kommuner, förbund eller regioner och allt som är möjligt när vi samverkar för att lösa morgondagens utmaningar med dagens alla möjligheter.

Källa: SKL

Guldlänken

Guldlänken, The Swedish eGovernment Awards, har sedan 1999 stimulerat utvecklingen av svensk offentlig verksamhet genom att årligen lyfta fram de främsta exemplen på innovativt förändringsarbete. Syftet med utmärkelsen är att inspirera till förändringsarbete, stimulera mod och öka spridningen av smarta lösningar till fler aktörer.

Bakom Guldlänken står Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Vinnova och Regeringskansliet.

Källa: SKL

14 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng