40 miljoner till AI

riksdagshuset-fran-luften.jpg (1)

I fjol satsade regeringen 20 miljoner på vidareutbildning inom AI, och i år ytterligare 20 miljoner. Målet är att underlätta arbetsmarknadens behov av fördjupade kunskaper inom AI, och bidra till livslångt lärande. På så sätt ökar Sveriges konkurrenskraft och förmåga att hantera samhällsutmaningar.

– Det är uppenbart att artificiell intelligens redan idag och ännu mer framöver kommer att ha en avgörande betydelse för industrins och näringslivets konkurrenskraft. Därför är den här en viktig satsning som adresserar den tydligaste flaskhalsen för att tillämpa AI i Sverige – tillgång till rätt kompetens, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Chalmers och KTH

Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen där också Göteborgs universitet, KTH, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar.

– Om Sverige ska kunna leva upp till ambitionen att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter så måste vi också ha tillgång till den bästa kompetensen. Och det finns en stor mängd kunniga personer som med rätt vidareutbildning kan bli en viktig resurs. Vi kan inte ha en arbetsmarknad där individer blir överflödiga halvvägs in i karriären. Framtidens utbildning måste pågå hela livet och det här är ett exempel på det, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Källa: Regeringen

10 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng