Spionage mot Sverige

landet landet kina i flaggans färg.jpg

Kina bedriver omfattande industriellt cyberspionage mot Sverige. Det skriver Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i en ny rapport.

 Det finns flera metoder som Kina använder sig av för att uppnå sina strategiska syften. Det finns lagliga metoder som företagsförvärv, forskningssamarbeten och att man anställer utländska experter, men även illegalt cyberspionage, säger FOI-analytikern Johan Englund, till DN.  

Rapporten heter just Kinas industriella cyberspionage och i den står att arbetet syftar till att främja politiska, strategiska och ekonomiska intressen. Genom detta vill den kinesiska staten i högre grad bli teknologiskt självförsörjande och nå en världsledande position inom avancerade teknologier.

Eftersom Sverige har världsledande företag inom telekommunikation, bioteknikutveckling samt flyg- och försvarsindustri, så har vi blivit en attraktiv måltavla för Kina. Sverige anses också vara ett land med ett bristfälligt cyberförsvar med en öppen och innovationsbaserad ekonomi, vilket gör att spionaget mot oss kan komma att öka framöver. 

Detta medför stora utmaningar för Sveriges konkurrenskraft och kan påverka vårt välstånd som helhet. Hotbilden innefattar både svenska myndigheter och företag, menar FOI.

Angripna i tio år

Och cyberangrepp från Kina mot Sverige är inget nytt fenomen. Det kändaste fallet på senare år är nog Cloudhopper, där myndigheter och företag var drabbade under ett antal års tid. Detta ledde till att FRA bekräftade att en statlig aktör låg bakom attacken, men utan att namnge vilken.

Ett annat är APT10 där Sverige som ett av tolv länder uppges ha angripits fortlöpande i över tio års tid. Där fanns måltavlor inom bland annat offentlig sektor, bank och finans, medicin, flygindustri och telekom. Ett antal av dessa anses vara strategiska områden i Kinas planer.

Kretskort och Huawei

Som avslutning i rapporten nämner även FOI att vidare forskning kan komma att röra globala leveranskedjor för elektroniska produkter, speciellt för komponenter tillverkade i Kina. Det finns idag en utbredd oro över att den kinesiska staten kan utveckla bakdörrar till utländsk mjukvara genom att placera innehåll på bland annat kretskort som används i diverse produkter. En problematik som kom upp till ytan under 2018 då Bloomberg menade att den kinesiska militären placerat sändare på moderkort tillverkade i landet.

Kopplat till detta menar FOI även att det finns anledning att undersöka problematiken kring nuvarande 5G-utbyggnad. Här åsyftas främst de kinesiska telekomföretagen Huawei och ZTE, och risken för att deras utrustning ska innehålla dolda bakdörrar som ska kunna användas för spionage av Kina.

Källa: FOI, DN 

25 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng