Pimpade pixlar

vacker-fjaril-pa-blad.jpg

Det mänskliga ögat är överlägset all kamerateknik. Nu visar ny forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, att man med hjälp av teknik kan förbättra sensorn i kameran så att bilderna blir mer likt det vi ser med blotta ögat.

Att ta bilder eller att använda bilder i olika sammanhang ökar dramatiskt. Trots att sensorn i dagens kamera har utvecklats och förbättrats och att bilderna håller hög kvalitet, kan de inte jämföras med vad vi upplever med våra egna ögon.

I kameran är det bildpunkterna, pixlarna, som fångar ljuset och mycket av hur vi upplever bildkvaliteten hänger på bildpunkternas upplösning. Där finns det dock en fysisk begränsning.

Närmare ögats bild

I en avhandling inom ämnet datavetenskap har forskaren Wei Wen studerat hur man kan övervinna dessa fysiska begränsningar för att kunna närma oss en bildkvalitet som liknar den vi upplever med det mänskliga ögat. Avhandlingen visar på en teknik för att minska bildpunkternas storlek, form och struktur på ett nytt, virtuellt sätt. Tekniken bygger på ett statistiskt inlärningsramverk som förutser vad som fångats på varje bildpunkt.

Resultatet av Wei Wens forskning gör att kamerasensorer framöver kan anpassas efter vilken typ av bilder som ska tas och att kamerorna kommer att kunna ta bilder med bättre kvalitet.

Källa: Blekinge Tekniska Högskola

15 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng