E-säkra läkemedel

tabletter-i-glada-farger.jpg

Sverige har varit pådrivande inom EU för en mer omfattande säkerhetsmärkning av läkemedel. Det nya regelverket för e-verifikation minskar risken för förfalskningar och ökar kontrollen från fabriken till apotekens kunder. Systemet kommer att omfatta mer än 100 miljoner förpackningar per år bara i Sverige.

Sedan den 9 februari gäller ett nytt EU-gemensamt regelverk för säkerhetsdetaljer och e-verifikation för förpackningar av receptbelagda läkemedel. Organisationen e-vis ansvarar för införandet av det nya systemet i Sverige.

– Föreningen e-Verifikation i Sverige, e-vis, tillsammans med Sveriges Apoteksförening rekommenderade en mjukstart för e-verifikation för att säkra tillgängligheten till läkemedel. Vi ser att läkemedelsföretag arbetar intensivt med att ladda upp data och vi ska nu, tillsammans med övriga intressenter, finjustera systemet under den närmaste tiden, säger Kristina von Sydow, vd för e-vis, i ett pressmeddelande.

29 nationella system

För läkemedelsföretagen är det nu obligatoriskt att ha unika 2D-koder och en särskild försegling på nya förpackningar. 2D-koden ska tryckas på varje enskild förpackning och även laddas upp i en EU-gemensam databas. Apoteken ska därefter verifiera förpackningarna mot en nationell databas innan läkemedlet lämnas ut till patient.

Systemet för e-verifikation är komplext. 29 nationella system kopplat mot en EU-gemensam hubb. Runt om i Europa ska 150 000 apotek och grossister anslutas mot systemet och 2 000 läkemedelsföretag ska ladda upp data. Infrastrukturen och databasen bekostas av läkemedelstillverkarna.

Övergångsperiod

Läkemedelsförpackningar som redan finns på marknaden påverkas inte av de nya reglerna. Därför kan apotek under en övergångsperiod ha förpackningar som saknar 2D-kod och försegling, som har den ena märkningen eller som har båda. Som längst kan det dröja fem år innan alla förpackningar som omfattas av lagstiftningen har båda säkerhetsdetaljerna på plats.

18 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng