Bluffmejl utan länk

bluffmejl.jpg

Hela 60 procent av alla bluffmejl som skickas har ingen länk utan är helt textbaserade. Det kan skapa en falsk trygghet och gör dem också svårare att upptäcka.

FBI menar att så kallade bluffmejl mellan oktober 2013 och maj 2018 omsatte över 12 miljarder dollar. Dessa mejl brukar ofta förknippas med falska länkar, men enligt en studie från Barracuda Networks så saknar hela 60 procent länkar att klicka på.

– Avsaknaden av länkar kan bidra till att invagga mottagaren i en falsk trygghet. Avsändarna spelar generellt sett mycket på trovärdighet och många människors naturliga beteende att vilja gå en kollega till mötes, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

– Om kollegan dessutom lyckas ge sken av att vara överordnad och ha bråttom är det lätt att gå i fällan. Det har också bidragit till att många så kallade vd-bedrägerier är framgångsrika.

Utbildning och ordning

För att minska risken är det viktigt att ha en struktur där transaktioner alltid ska föregås och bekräftas genom en personlig kontakt innan någon eventuell utbetalning sker. Det blir också allt viktigare att utbilda medarbetarna.

– En säkerhetslösning för mejl måste se till helheten och erbjuda träningsverktyg där man kan simulera attacker av det här slaget. Med en lösning som dessutom använder artificiell intelligens och en hög grad av automatisering går det i dag att motverka många fall av så kallad social engineering, kontostölder och bedrägerier. Det handlar också om att den information som samlas in blir ett proaktivt verktyg som gör det möjligt att förhindra nya attacker, avslutar Peter Gustafsson.

Källa: Barracuda Networks 

21 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng