83 procent phishing

fisk.jpg

Phishingförsöken ökar i hela världen. Under 2018 blev 83 procent av personer som jobbar med it-säkerhet drabbade. Mest växer de riktade, personliga attackerna.

Rapporten State of the Phish är gjord av säkerhetsföretaget Proofpoint och bygger på en enkätundersökning med över 15 000 personer yrkesverksamma inom it-säkerhet världen över. Deltagit har även 7 000 konsumenter från sju länder gjort. Det är femte året i rad som undersökningen sker och som rapportnamnet antyder granskas fenomenet nätfiske (phishing) som hela tiden växer.

2018 var inget undantag. Jämfört med 76 procent 2017 så uppger 83 procent 2018 att de drabbats av phishing. Den största ökningen sker inom spearphishing, det vill säga riktade personliga attacker, vilket 64 procent utsatts för under 2018 medan motsvarande siffra för 2017 var 53 procent. I gruppen menar 10 procent att de blivit drabbade av spearphishing över 100 gånger under det senaste året.

Ett trendbrott i år är också att det är första gången som huvudmålet med attacker inte är att installera skräp- eller spionprogram på enheten, utan istället att komma över lösenord eller andra känsliga uppgifter.

I samarbete med deras kunder så körde också Proofpoint ett träningsprogram under det gångna året. Tillsammans skickade de ut tio miljoner simulerade nätfiskemeddelanden till anställda hos kunderna, där de utgav sig från att komma från butiker och flygbolag men även det egna företaget. Några av de mest lyckade attackerna var meddelanden om fusk med vägtullar, uppmaningar att betala sena fakturor och påpekanden om kvarglömda ägodelar.

Källa: Proofpoint

4 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng