Internet mot depression

färglada medicinpiller.jpg

KBT-terapi på internet fungerar lika bra som när patient och terapeut träffas fysiskt. Det visar Kvalitetsregistret för internetbehandling i sin årsrapport.

– Det är ett jätteviktigt resultat. Vi får lika bra effekt med internetterapi som KBT hos en psykolog, säger Fredrik Holländare, enhetschef på Utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling inom Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

År 2017 var det 164 personer en behandling mot depression i Örebro län, som dessutom utmärkte sig i Kvalitetsregistrets undersökning som ett län med ett högt deltagarantal, och där den yngsta deltagare var 18 år och den äldsta 91 år.

Fyrfaldig effektivitet

– Vi har stor volym om man ser till befolkningsmängden och hög täckningsgrad. För dem som bor långt från Örebro underlättar internetbehandlingarna verkligen kontakten med vården och det ger en geografisk likvärdighet i länet, säger Fredrik Holländare.

På 1177.se kan den som vill intresseanmäla sig, och blir inom tolv dagar kallad till ett första fysiskt möte, för att se om den digitala vårdformen kan vara ett lämpligt alternativ.

Den internetbaserade KBT-behandlingen innebär att fler kan få vård snabbare. 89 procent av de som söker sig till behandlingsformen får vård inom 30 dagar, och en terapeut har möjlighet att ta emot uppemot fyra gånger fler patienter.

21 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng