Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AFA Försäkring väljer O365

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

Text anne hammarskjöld Foto Adobestock, AFA Försäkring 28 januari 2019 digit

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

– Det senaste året har avdelningen IS/IT drift och underhåll genomgått en av de största förändringarna som jag har varit med om under mina drygt 15 år här. Tidigare har fokus legat på vad vi tycker att verksamheten behöver av teknik och lösningar, men nu förändras vårt uppdrag och vi blir en serviceorganisation där användarnas krav och förväntningar styr vårt arbete. Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas. Det är en väldigt spännande resa som vi på IS/IT gör tillsammans med övriga verksamheten, säger Karin Erixon, tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

karin-erixon.jpg

Karin Erixon är tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

Digital arbetsplats

AFA Försäkring har cirka 660 medarbetare och kärnverksamheten är skadereglering, men verksamheten omfattar också kapitalförvaltning, fastighetsförvaltning, kommunikation, juridik, ekonomi, HR samt forskning. Allt för de försäkrades trygghet och ett säkrare arbetsliv. Hela organisationen finns samlad på Klara Södra Kyrkogata i centrala Stockholm.

Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas.

karin erixon , afa försäkring

– Vi har ett samverkansperspektiv och därför har vi från tjänsten digital arbetsplats startat upp arbetet med schemalagda möten med referensgrupper från verksamheten. Genom dessa möten har vi fått förslag och önskemål om allt från nya hörlurar till nya systemlösningar. Utifrån det underlaget ska vi ta fram en strategi för hur vi till exempel arbetar med våra gemensamma verktyg. Vi har ett bra utgångsläge med konstruktiv feedback och mycket positiva förväntningar från organisationen.

Lyckad pilot

Den största utmaningen de närmaste månaderna är införandet av Windows 10 med Office 365. Ambitionen är att utrullningen ska kunna starta under första kvartalet 2019 och förberedelserna går bra så här långt.

– Vi har genomfört en lyckad pilot på vår fastighetsavdelning och den erfarenheten har gett oss värdefulla insikter för det fortsatta införandet. Ett resultat blir att vi satsar mycket på information och utbildning och samverkan mellan IS/IT och verksamheten. Nu är vår uppgift att se till att ingen tycker att det var bättre, det vill säga enklare, förr utan att alla verkligen anammar de nya arbetssätten. Att visa nyttan av vad de erbjuder är kanske vår viktigaste utmaning nu.

En annan viktig parameter är de förväntande effekterna av den nya plattformen.

– Det är också något som vi diskuterar för närvarande. Nya förutsättningar för att kunna jobba mer digitalt är exempel på möjligheter som kommer med i strategin, avslutar Karin Erixon.

 

Rekommenderad läsning

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

bolidens-smaltverk.jpg
video

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

microsoft-teams-news-960640.jpg

Smartare Teams med AI

25 sep 2018 digit

Teams blir smartare med hjälp av AI, Linkedin integreras med Outlook och flera nya funktioner som höjer säkerheten. Det var några av nyheterna i Microsoft 365 som lanseras under Ignite i Orlando.

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

gagnet 960640.jpg

Från molnbildning till fortbildning

28 sep 2017 it i skolan

Gagnef i Dalarna fattade tidigt ett beslut om att kommunernas skolor och all annan administration skulle vävas samman. Nu kan kommunen ta nästa steg och fokusera på fortbildning.