Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AFA Försäkring väljer O365

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

– Det senaste året har avdelningen IS/IT drift och underhåll genomgått en av de största förändringarna som jag har varit med om under mina drygt 15 år här. Tidigare har fokus legat på vad vi tycker att verksamheten behöver av teknik och lösningar, men nu förändras vårt uppdrag och vi blir en serviceorganisation där användarnas krav och förväntningar styr vårt arbete. Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas. Det är en väldigt spännande resa som vi på IS/IT gör tillsammans med övriga verksamheten, säger Karin Erixon, tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

karin-erixon.jpg

Karin Erixon är tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

Digital arbetsplats

AFA Försäkring har cirka 660 medarbetare och kärnverksamheten är skadereglering, men verksamheten omfattar också kapitalförvaltning, fastighetsförvaltning, kommunikation, juridik, ekonomi, HR samt forskning. Allt för de försäkrades trygghet och ett säkrare arbetsliv. Hela organisationen finns samlad på Klara Södra Kyrkogata i centrala Stockholm.

Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas.

karin erixon , afa försäkring

– Vi har ett samverkansperspektiv och därför har vi från tjänsten digital arbetsplats startat upp arbetet med schemalagda möten med referensgrupper från verksamheten. Genom dessa möten har vi fått förslag och önskemål om allt från nya hörlurar till nya systemlösningar. Utifrån det underlaget ska vi ta fram en strategi för hur vi till exempel arbetar med våra gemensamma verktyg. Vi har ett bra utgångsläge med konstruktiv feedback och mycket positiva förväntningar från organisationen.

Lyckad pilot

Den största utmaningen de närmaste månaderna är införandet av Windows 10 med Office 365. Ambitionen är att utrullningen ska kunna starta under första kvartalet 2019 och förberedelserna går bra så här långt.

– Vi har genomfört en lyckad pilot på vår fastighetsavdelning och den erfarenheten har gett oss värdefulla insikter för det fortsatta införandet. Ett resultat blir att vi satsar mycket på information och utbildning och samverkan mellan IS/IT och verksamheten. Nu är vår uppgift att se till att ingen tycker att det var bättre, det vill säga enklare, förr utan att alla verkligen anammar de nya arbetssätten. Att visa nyttan av vad de erbjuder är kanske vår viktigaste utmaning nu.

En annan viktig parameter är de förväntande effekterna av den nya plattformen.

– Det är också något som vi diskuterar för närvarande. Nya förutsättningar för att kunna jobba mer digitalt är exempel på möjligheter som kommer med i strategin, avslutar Karin Erixon.

 

28 januari 2019 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto Adobestock, AFA Försäkring

Rekommenderad läsning

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Chrome Mac Windows

Google större än Mac

23 feb 2021 digit

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

Hund Och Matte Tittar I En Laptop

Krav på distansjobb

23 nov 2020 digit

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.