Smartare soffsurf

pingvin-simmar-med-kompisar.jpg

Ny forskning vid Karlstad universitet innebär slutet för sega nätverk hemma. Framöver kommer tillämpningen finnas installerad i Linux produkter och för den som inte vill vänta går det att installera programvaran själv. 

– WiFi är en teknik som används överallt för att det är enkelt och billigt. Kvaliteten är inte alltid så bra, men det går att förbättra prestandan genom att styra dataflöden på ett smartare sätt. På så sätt kan man styra om den kö i WiFi-nätverket som orsakar fördröjningarna, säger Toke Høiland-Jørgensen, nybliven doktor i datavetenskap vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

Under sin forskarutbildning har Toke Høiland-Jørgensen utvärderat olika algoritmer och tillämpat dem så att de kan användas i trådlösa nätverk där många enheter, som routrarna hemma, använder operativsystemet Linux. Resultatet är publicerat i doktorsavhandlingen Bufferbloat and Beyond: Removing Performance Barriers in Real-World Networks.

Elefanter och pingvinger

I våra hem är ofta flera telefoner, datorer och tv-apparater uppkopplade till trådlösa nätverk. Utmaningen är att det inte går att göra två saker samtidigt utan fördröjning, till exempel att ha ett facetime-samtal och samtidigt ladda ner en stor fil. Det blir en flaskhals och stopp. När det blir kö behövs ett smart sätt att dirigera trafiken och det är just det som den nya algoritmen gör. Toke Høiland-Jørgensen illustrerar problemet med elefanter, möss och pingviner.

– Den stora filen kan liknas med en elefant som blockerar vägen, medan facetime-samtalet är möss. Hittills har det varit omöjligt för mössen att ta sig förbi elefanten, trots att de är så små att de borde kunna det. Det är här pingvinen, maskoten för Linux-operativsystemet, där den smarta algoritmen finns, kommer in och öppnar upp nya vägar för mössen att passera. Algoritmen ser till att sådant som är tidskänsligt, där man alltså inte vill ha fördröjningar, prioriteras.

Tillämpningen finns med i den senaste versionen av Linux, som nya produkter installeras med. Men den otålige med kodningskunskaper kan redan nu själv installera programvaran på sin hemmarouter eftersom Linux bygger på öppen källkod.

17 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng