Alibaba förbi Google

alibaba-google.jpg

Alibabas röstassistent klarar av att hantera avbrott, förstå ett ostrukturerat samtal och kan läsa mellan raderna. Det innebär att Alibabas röstassistent nu anses som mer sofistikerad än Googles Duplex. 

I maj blev Googles röstassistent Duplex en snackis. Duplex visade sig kunde sköta restaurang- och salongbokningar och tycktes markera en ny milstolpe i naturlig språkförståelse.

Men nu verkar Google ligga efter kinesiska Alibaba i utvecklingen. På konferensen Neural Information Processing Systems i december så demade Jin Rong från Alibaba deras AI-agent för kundservice. Jin Rong visade upp ett samtal om ett paket mellan en kund och Alibabas assistent som för logistikföretagets Cainiaos talan.

Alibabas AI-agent: Hello, I am Cainiao’s voice assistant. I am—

Kund: Hello.

A: Yes, hi, you have package scheduled for morning delivery to 588 Culture West Road. Is it convenient for you to receive?

K: Who are you?

A: I am Cainiao’s voice assistant. I’d like to confirm your morning delivery to 588 Culture West Road. Does that work for you?

K: I’m not home in the morning.

A: Then do you have another address that you’d like to use?

Bara det här korta samtalet menar Alibaba visar att AI:n klarar av tre knepiga delar av en konversation, nämligen att hantera avbrott, förstå det ostrukturerade samtalet och att kunna läsa mellan raderna.

I agentens första mening blir den avbruten när kunden säger "Hello" men fortsätter framföra relevant information utan att börja om.

När kunden frågar "Vem är du?" så krävs det att agenten registrerar att kunden inte svarar på den föregående frågan utan istället ställer en egen fråga och den måste då presentera sig igen innan det går att återvända till ursprungsfrågan.  

När kunden sedan säger att den inte är hemma på morgonen så säger den inte exakt vad det faktiskt betyder, utan agenten måste läsa mellan raderna.

Att Alibabas röstassistent kan hantera dessa tre samtalssituationer menar de tyder på att den är mer sofistikerad än Google Duplex. Värt att notera är dock att Alibabas demo-samtal är utformat för en scenpresentation, hur erfarenheten skiljer sig mot verkligheten går inte att veta med säkerhet.

Källa: Technologyreview

12 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng