Wearable för transplantationer

fyra-hander-med-fina-armband.jpg

En flexibel sensor av organisk elektronik som genom att mäta blodets syresättning övervakar sårläkning i realtid testas nu av forskare vid Berkleyuniversitetet. Utvecklingen av den traditionella pulsoximetern är ett genombrott som kan förbättra vården för såväl organmottagare som personer med diabetes.

Skador kan inte läka utan en jämn tillströmning av syre genom blodet.

– När du hör ordet pulsoximeter tänker du på en hård klämma som nyper tag om fingret. Vi ville förändra den bilden och visa ett lätt, tunt och flexibelt alternativ, säger Yasser Khan, doktorand i elektroteknik och datavetenskap vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien.

Resultatet blev en sensor gjord av organisk elektronik tryckt på plast som formar sig efter kroppens konturer. Till skillnad från den traditionella fingertoppsmätaren kan sensorn läsa av blodets syremättnad i en matris med nio mätpunkter.

Hjälp för många

Enligt forskarna kommer den kunna användas för att övervaka läkningen i samband med såväl hud- som organtransplantationer. Men alla medicinska tillämpningar som mäter blodets syremättnad kan dra nytta av en bärbar sensor.

– Patienter med diabetes, andningssjukdomar och till och med sömnapné kan använda en sensor som kan bäras var som helst för kontinuerlig övervakning av blodets syremättnad, säger Ana Claudia Arias, professor i elektroteknik och datavetenskap vid UC Berkeley.

Befintliga pulsoximetrar använder lysdioder för att lysa rött och nära infrarött ljus genom huden och mäter hur mycket ljus som når andra sidan. Dessa saturationsmätare fungerar bara på kroppsdelar som är delvis transparenta, som fingertoppar eller örsnibbar, och kan bara mäta blodsyrenivån vid en enda punkt i kroppen.

Källa: eurekalert.org

29 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng