Samarbete i realtid

gullig-robot-med-verktyg.jpg

En unik kombination av navigation och planering är ett genombrott för robotars förmåga att röra sig i en föränderlig miljö och samtidigt samarbeta med människor och andra robotar. Det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots med forskare från bland annat KTH står bakom genombrottet.

– Vi är definitivt, om inte de första, så en av de första i världen som lyckats med denna uppgift. Det jag finner extra roligt är att demonstrationerna också gått att upprepa. Robotarna lyckas gång på gång, trots förändrade förutsättningar, säger Dimos Dimarogonas, koordinator för forskningsprojektet och professor på avdelningen reglerteknik på KTH, i ett pressmeddelande.

Forskarna har utvecklat ny robotfunktionalitet som sedan har tilldelats TIAGo-roboten från PAL Robotics i Spanien. TIAGo har fått iakttagelseförmåga som gör att den kan navigera i ett föränderligt landskap, till exempel ett kontor eller annat arbetsplats. Samtidigt som roboten förflyttar sig kan den identifiera objekt som ska flyttas. På ett givet tecken kan roboten plocka upp och lägga ifrån sig ett föremål i samarbete med en människa eller en annan robot.

Inte plattformsspecifik

En nyckelfaktor här är samarbetet med människor eller andra robotar sker när robotarna rör sig. Ett annan viktig parameter är att robotarna kan hantera den osäkerhetsfaktor som finns inbäddad i miljön och arbetsuppgifterna.

Den utvecklade robotfunktionaliteten är inte plattformsspecifik utan forskarna kan flytta över funktionaliteten till andra robotar. Detta ska nu ske i nästa steg i forskningsprojektet som drivs i samarbete med det tyska företaget Bosch.

– Nu ska robotarna ut i en större dynamisk kontorsmiljö, och samarbeta med fler robotar och människor. Eller agenter som vi kallar dem. De ska få mer avancerade arbetsuppgifter, och med olika typer av agenter.

23 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng