EU:s digitala framtid

haftiga-hus-i-bryssel.jpg

När EU- och handelsminister Ann Linde träffar sina kollegor i Bryssel den 29 november ska de fatta beslut om bättre villkor för företag som använder digitala plattformar. Men också om innovation som förutsättning för industrins långsiktiga konkurrenskraft.

I april 2018 presenterade EU-kommissionen ett förslag till förordning som ska främja rättvisa villkor och transparens av onlinebaserade förmedlingstjänster. Nu förväntas EU-ministrarna anta en allmän inriktning som fokuserar på plattformars relation till företag som använder deras tjänster. EU-kommissionen har funnit att affärsrelationerna präglas av bristande förutsägbarhet, transparens, tillit och ojämna styrkeförhållanden, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Regeringen står bakom förslaget och framhåller vikten av en balansgång mellan att å ena sidan värna om företags möjligheter att använda sig av plattformarna, utan att å andra sidan hämma innovationskraften i plattformsekonomin genom betungande krav på aktörerna.

Hållbar industri

Ministrarna förväntas också anta slutsatser som uppmanar EU-kommissionen att ta fram en långsiktig industristrategi med en tillhörande handlingsplan. Strategin ska överensstämma med FN:s hållbarhetsmål och klimatavtalet som skrevs på i Paris 2015. Den ska bygga på den inre marknaden, digitalisering, kompetensförsörjning, industrins gröna omställning och cirkulär ekonomi, investeringar samt innovation.

Regeringen står bakom förslaget och anser att forskning, innovation och fortsatt omställning till resurseffektivitet och hållbarhet är centralt för industrins långsiktiga konkurrenskraft.

29 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng