Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu granskas GDPR

Datainspektionen startar flera större granskningar kring hur GDPR efterföljs. En av dem rör samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 oktober 2018 säkerhet

people-gdpr-960640.jpg

 Samtycke är speciellt eftersom det måste lämnas frivilligt och det inte får finnas för stor ojämlikhet mellan den registrerade personen och den personuppgiftsansvarige. Samtycken ska också kunna återkallas, vilket ställer stora krav på verksamhetsutövarna att ha strukturer och rutiner för detta. Vi har sett att samtycken ibland samlas in trots att behandlingen kan motiveras på annan grund. Här behövs vägledning, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

En annan granskning rör dataskyddsombud och är en fortsättning på en tidigare som påbörjades i sommar. I den såg man en anledning att titta på informationen som ska ges till de registrerade om vem som är dataskyddsombud, och hur den personen kan kontaktas.

Ett tredje projekt ska förklara skillnaderna mellan personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

 Många av dagens it-lösningar bygger på att ett biträde sköter driften åt den som är ansvarig för de personuppgifter som hanteras. Det finns flera frågor som rör gränsdragningen mellan dessa roller som är viktiga att utreda. Dessa tre är de stora, planerade granskningarna som vi genomför under hösten. Till detta kommer även ytterligare granskningar som vi kan komma att inleda efter till exempel klagomål eller på eget initiativ när det finns brister som bedöms vara så pass allvarliga att de behöver granskas närmare, säger Lena Lindgren Schelin.

Senaste nytt

Vinst med samlad data

13 december 2019

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur och har nu beslutat om en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.

Nytt privat 5G-nät

13 december 2019

Telekombolaget Tre erbjuder tillsammans med Combitech en ny tjänst för det kommande 5G-nätet. Bakgrunden är det ökade trycket på digitaliseringen i svensk industri.

Mest googlat

12 december 2019

Älska mig för den jag är, Greta Thunberg, Iphone 11 och Aperol Spritz. Så googlade svenskarna 2019.

Ny koll av myndigheter

11 december 2019

Nu ska Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Kustbevakningen, Kriminalvården och Tullverket granskas för att se om de har tillräckliga rutiner för att detektera och rapportera incidenter rörande personuppgifter. 

Missen med RPA

11 december 2019

Det finns stora förhoppningar bland företag om möjligheterna med RPA och intelligent automation. Samtidigt har nästan 70 procent glömt bort ett av de viktigaste resultaten av effektiv automatisering.

It-strul för 30 mdr

10 december 2019

Hela 34 minuter om dagen spenderar medlemmarna i fackförbundet Vision på it-lösningar som inte fungerar. Den sammanlagda tiden har ökat sedan den senaste undersökningen och totalt beräknas tidsåtgången kosta 30 miljarder kronor om året.