När AI sköter elen

en gammaldags kran utomhus med en droppe som är på väg att landa i två handflator.jpg

Halmstad Energi och Miljö Nät satsar på AI för att snabbare upptäcka avvikelser i energiförbrukningen. Med satsningen vill det kommunala bolaget minska tidsödande kontroller av inrapporterade avvikelser så att personalen kan ägna sig åt att åtgärda de verkliga felen.

– Vi är precis i startgroparna med att dra ihop en pilot där vi ska undersöka möjligheten att använda AI för att kontrollera de avvikelser i energikonsumtionen som vi får in från våra kunder, säger Alexander Örning,  avdelningschef på Halmstad Energi och Miljö Nät, ett kommunalt bolag som förkortas HEM.

Dubbel vinst

HEM ombesörjer el och fjärrvärme för cirka 45 000 kunder i Halmstad med omnejd.

Med den nya AI:n är förhoppningen att HEM ska kunna frigöra administrativt arbete från sin personal. Idag går det åt mycket tid att hantera alla avvikelser som registreras. Det kan ibland handla om 1 200 avvikelser under en månad, där upp mot 90 procent är falska alarm. Här hoppas man kunna få stor hjälp av AI:n som också kan använda sig av betydligt fler parametrar.

Det system HEM har idag använder sig av fasta parametrar och tar till exempel inte hänsyn till väder. Om det skulle bli väldigt kallt i oktober, kommer energiförbrukningen sannolikt att öka. Om det jämförs med förra oktober, som kanske var betydligt varmare, blir det en felaktig avvikelse.

På samma sätt kan det bli fel om ett hushåll byter ägare eller abonnemang. De parametrarna kommer den nya algoritmen att ta i beaktning och därmed sortera ut falska larm tidigare i processen, innan avvikelserna når mänskliga ögon.

– Tanken är att vår personal ska få bättre insikt om de fel som verkligen är fel. På så sätt höjer vi kvaliteten i det arbetet, vilket i förlängningen gör att vi dessutom kan förebygga de reella fel vi faktiskt får eftersom vår personal kommer få mer tid att engagera sig i dessa, säger Alexander Örning.

Alex2.jpg

Alexander Örning, avdelningschef på Halmstad Energi och Miljö Nät AB.

Flera användningsområden  

Under slutet av år 2018 kommer HEM att utreda om AI är en möjlig väg att gå. Om allt fungerar kommer den stora utmaningen bli att integrera det med nuvarande system och få alla program att prata med varandra. Om allt går som det ska, kommer man att i början av nästa år köra igång skarpt.

– Till en början kommer vi låta AI:n köra parallellt med människor, så vi får ett hum om hur bra den fungerar. Därefter hoppas vi kunna lägga över mer och mer av arbetet till den. Om allt går bra hoppas jag att vi i framtiden kommer kunna använda den för andra arbetsuppgifter. Personligen hade jag uppskattat om den kunde göra ekonomiska prognoser för oss, men där är vi förstås inte än, säger Alexander Örning.

2 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng