IBM köper Red Hat

virginia-rometty-960640.jpg

Virginia Rometty, vd på IBM.

IBM har köpt Red Hat i vad som beskrivs som det mest betydande tekniska förvärvet hittills i år. I och med affären anser IBM att bolaget är störst i världen på hybrida molntjänster.

– Förvärvet av Red Hat är en game-changer och förändrar hela molnmarknaden. De flesta företag har än så länge bara gjort 20 procent av sin molnresa. De övriga 80 procenten handlar om att skapa riktigt affärsvärde och driva tillväxt – detta är molnets nästa kapitel. Det innebär att man riktar sina applikationer mer mot det hybrida molnet, extraherar mera data och optimerar varje del av organisationen, från leveranskedjan till försäljning, säger Virginia Rometty, vd på IBM.

34 miljarder dollar

IBM kommer att förvärva alla Red Hats aktier för 190 000 dollar per aktie, vilket motsvarar ett företagsvärde på cirka 34 miljarder dollar, lite drygt 310 miljarder kronor.

– Sammanslagningen med IBM kommer att ge oss större bredd, resurser och kapacitet. Det kommer att ge Red Hat en ännu större publik, samtidigt som vi behåller vår unika kultur och oöverträffade engagemang för öppen källkodsinnovation, säger Jim Whitehurst, vd på Red Hat.

IBM och Red Hat är sedan 20 år tillbaka samarbetspartners. Bland annat stödde IBM tidigt Linux och samarbetade då med Red Hat för att utveckla Linux-lösningar för företag.

– Man kan säga att det här är en del av evolutionen av vårt långa partnerskap, säger Virginia Rometty.

29 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Asa Mathas, Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng