Äldre känner digital skam

kvinnor-har-kul-pa-vattenjympan.jpg

Äldre personer som saknar kunskap om digital teknik riskerar sämre livskvalitet. För att bryta mönstret av utanförskap och inkludera den här gruppen i olika samhällsaktiviteter krävs en hel del insatser, visar en ny studie. 

”Vi får skylla oss själva … vi tänker att vi skall klara oss utan det där … alla nyheter men det är ju dumt … man blir ändå satt åt sidan och jag tror att i Sverige så är vi inte glada åt gamla människor.”

Det berättar en 73-årig kvinna som är en av 18 pensionärer som deltagit i en studie av äldres möten med digitala lösningar i vardagen – i kontakter med kommersiella, demokratiska eller sociala arenor i samhället.

Studien är gjord av Linda Reneland-Forsman, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, och har nyligen publicerats i International Journal of Lifelong Education. Den visar på flera risker för äldre som saknar digital kompetens.

– Min studie inramas av en stark koppling mellan digital exkludering och social exkludering. Den visar på tydliga förändringar i livsstil, som att man avstår från resor och kulturella aktiviteter, och även på att man skuldbelägger sig själv och accepterar ett utanförskap, säger Linda Reneland-Forsman i ett pressmeddelande.

Människovärdigt liv

Av intervjuerna framgår hur viktigt det är för inkludering och digitalt deltagande att ha tillgång till en tidigare arbetsplats eller kunna få digital hjälp i ett socialt nätverk. Deltagarna nämnde däremot inte samhälleliga aktiviteter som resurser för att få kunskap om digitala lösningar, vilket kan vara ett tecken på att det krävs hårt arbete för att inkludera denna grupp i olika samhällsprocesser.

– Vi kan inte ignorera det faktum att vissa grupper av samhällsmedborgare hindras från att upprätthålla sina sociala liv, att få tillgång till hälsosektorn, att kunna glädja sig åt integritet och självständighet och kulturell rekreation – kort sagt, att leva ett människovärdigt liv, säger Linda Reneland-Forsman.

Förslag på insatser

Studien Borrowed access – the struggle of older persons for digital participation innehåller flera förslag på insatser till politiker och andra beslutsfattare:

  • Utbildningsinsatser och support närmare vardagen.
  • Parallell utveckling av alternativa kontaktvägar som kompenserar för brist på eget socialt nätverk eller tillgång till en tidigare arbetsplats.
  • Att grupperingar på nationell nivå från olika sektorer skapas för att titta på konsekvenser för olika grupper.

 

6 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng