Säljer el med blockkedja

katter-myser-i-ruggvader.jpg (1)

Nu testar Uppsala blockkedjor för försäljning av el mellan hushåll. EU-projektet NEMoGrid gör det möjligt för privatpersoner att prova öppen elhandel med målet att i samma system lösa lokala och globala utmaningar. 

Projektet NEMoGrid är ett samarbete mellan forskningsinstitut och företag i Sverige, Tyskland och Schweiz som testar och utvärderar elhandel via blockkedjor för privat elhandel. Våra hus fungerar i allt högre utsträckning som egna energisystem med batterilager, laddbara bilar och solceller på taket. Men när flera hus samarbetar passar inte de vanliga elnätsregleringarna.

– Fördelen med att använda blockkedjeteknik är att både hushållen och distributionsnätoperatörerna ser varje kilowattimme som handlas mellan dem. Samtidigt är transaktionerna transparenta och det finns inga extra kostnader för elhandel, säger Joachim Lindborg, projektledare på Sustainable Innovation, i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer man att ta reda på hur olika elpriser vid olika tidpunkter påverkar elkostnader och stabiliteten i lokala distributionsnät. NEMoGrid ska ta reda på hur vi ska hantera framtidens lokala energisystem och kommer att erbjuda respektive deltagarland olika perspektiv på energiomställningen.

I Sverige vävs projektet ihop med VäxEl och KlokEl som drivs av Sustainable Innovation.

27 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng