Pluggpengar till politiker

barn hos läkare.jpg

Regeringen avsätter 10 miljoner kronor till digital kompetensutveckling för politiker och tjänstemän i ledande position. Satsningen är ett samarbete mellan regeringen och SKL för att öka kompetensen inom verksamhetsutveckling med hjälp av digitala verktyg.

– För att kunna leda måsta man förstå. Politiker och höga tjänstemän behöver stärka sin digitala kompetens för att kunna dra fördel av nyttan som den digitala transformationen innebär, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande. 

Satsningen är ett samarbete mellan regeringen och SKL, och syftar till att erbjuda högt uppsatta tjänstemän, politiker, och andra nyckelpersoner, fortbildningar kring möjligheterna med verksamhetsutveckling med hjälp av digitala verktyg. Detta för att de lättar ska kunna leda sina organisationer in i en allt mer digitaliserad framtid.

10 miljoner över tre år

SKL får i uppdrag att utforma kompetenslyftet i samråd med andra myndigheter, såsom Socialstyrelsen, E-hälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning, när denna inrättats.

– För privatpersoner och företag är det ointressant vilken offentlig aktör som tillhandahåller service – alla ska kunna förvänta sig att myndigheter, kommuner och landsting gör vardagen enklare med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Men då behövs en ökad digital kompetens på alla nivåer inom den offentliga sektorn och därför genomför vi nu ett kompetenslyft för att vässa det digitala ledarskapet, säger civilminister Ardalan Shekarabi, i ett pressmeddelande.

De totalt 10 miljoner kronorna ska utportioneras under tre år, med 2 miljoner kronor år 2018, 3 miljoner kronor år 2019, och 5 miljoner kronor år 2020.

31 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerledarskapFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng