Färdigutvecklat hos kommunerna

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.

– Det vi i Västerås är mest stolta över inom digitalisering är det vi har gjort inom hemtjänst och äldreomsorg. Både på boenden och inom hemtjänsten och med utgångspunkt från de boendes och medarbetarnas perspektiv. Bland annat har vi utvecklat duschroboten Poseidon som nu testas fullt ut i Västerås, Eskilstuna, Fagersta och Karlstad, säger Anders Teljebäck, (S) kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Ida Legnemark, vad händer inom digitalisering i Borås?

– Här har vi i vård- och äldrenämnden just antagit en plan för digitalisering. I den är vi väldigt tydliga med att lyfta fram såväl invånarperspektivet, som vad det betyder för våra medarbetare, och samhällsnyttan i de olika förslagen. Just nu har vi bland annat genomfört en upphandling när det gäller webbinköp av mat. Det kommer att spara mycket tid för våra undersköterskor som kan ägna sig åt våra äldre hellre än att gå till mataffären, säger Ida Legnemark, (V) kommunalråd i Borås.

– Många kommuninvånare ser tyvärr digitalisering som ett sätt för oss att spara pengar och inte behöva ägna så mycket tid åt invånarna när det i själva verket är precis tvärt om. Det handlar om att använda våra resurser på rätt sätt och plocka bort de arbetsuppgifter som inte behöver göras av våra medarbetare, så att de kan lägga tiden på de äldre för att bara ta ett exempel.

Ida, har kommunerna något att lära av varandra?

– Vi vill gärna lära mer om digitala lösningar av andra kommuner som Västerås. Vi som är lite större kommuner har möjligheter att driva de här frågorna men man får också se dem i ett hela landet-perspektiv. Det är en jämlikhetsfråga att alla, även invånare i mindre kommuner, har tillgång till digitala verktyg.

Anders, varför har många kommuner system som inte pratar med varandra?

– Dels har det inte funnits den typen av systemlösningar. Dels har många valt att sitta och snickra på egna lösningar och många gånger har det bygget inte blivit riktigt bra. Men Inera som arbetat med landstingen har verkligen sett till att man både har en tjänsteportfölj och system som pratar med varandra. Nu måste vi komma ner på den kommunala nivån, bli konkreta och utveckla den typen av lösningar.

Ida, vad blir Borås digitala bidrag till andra kommuner?

– Jag tror att vi har en del att bidra med när det gäller äldreomsorgen. Inte minst på det förebyggande området där vi till exempel ser att personer i ett tidigt stadium av en demenssjukdom kan ha god hjälp av gps-larm för att kunna fortsätta vara så självständig som möjligt utanför hemmet.

9 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noreit i vården Foto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng