Robotar rökta utan karta

tva-sota-robotar-pa-aventyr.jpg

Robotar kan hjälpa oss med många serviceuppgifter, både hemma och för att flytta gods på ett lager för att nämna några exempel. Men för att arbeta sida vid sida med människor behöver robotar bli medvetna om sin omgivning. Robotkartor kan vara en god hjälp, menar forskare vid Högskolan i Halmstad.

– Robotisk kartläggning är ett avancerat forskningsområde som bygger på stora förbättringar inom robotik, maskininlärning och datorseende. En sådan omfattande forskningsdisciplin har gjort det möjligt att utveckla metoder som kan hantera utmanande miljöer som lager- och kontorsbyggnader eller bostäder, säger doktoranden Saeed Gholami Shahbandi vid Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad, i ett pressmeddelande.

När en mobil robot ges möjlighet att upptäcka sin omgivning, allt ifrån väggarna i rummet till hinder som till exempel människor och föremål, kan den skapa sin egen karta. Robotkartan kan utvecklas genom att lägga till lager av information från en mängd olika källor, som kameror och laserskannrar.

Semantiska kartor viktig pusselbit

På så vis integreras ytterligare kunskaper i robotarnas interna representation av omgivningen. Denna typ av berikade kartor kallas för semantiska kartor. De är en viktig pusselbit för att kunna skapa effektiva och pålitliga automatiska mobila robotar.

– På en yta där robotar och människor arbetar sida vid sida är det viktigt att robotarna är ”lydiga” och medvetna om sin omgivning. Semantiska kartor är ett sätt att ge roboten denna utökade förståelse, säger doktoranden Saeed Gholami Shahbandi.

Saeed Gholami Shahbandi föreslår tekniker som ger mer information till kartor genom modellering och semantisk notering, med syfte att berika den slutliga robotkartan.

28 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng